BalkansPress

Dobro došli!

Američki geopolitičar Zbignjev Bžežinski – bivši pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednosti i možda najpoznatiji zapadni rusofob – pozvao je Zapad i NATO da Moskvi „upute upozorenje“.

Svoju inicijativu objasnio je ovako: „Moskva očito ne pokazuje uvažavanje ni prema zapadnim zemljama ni prema NATO. Putin – i proletanjem Su-24 pored američkog razarača „Donald Kuk“ na čijoj palubi je bio i poljski helikopter – testira koliko daleko može da ide. Zato Kremlj od Zapada iNATO treba dobije odgovarajuće upozorenje“.

Povodom samog „proletanja“ dodatno je rekao:

 

 

„Smatram da su taj incident isprovocirali Rusi. To što su uradili sa američkim razaračem – deo je stalnog provokacionog i sve drskijeg ponašanja Rusije na severnim, istočnim i južnim granicama alijanse. To je počelo i pre ruske agresije na Ukrajinu i to izaziva ozbiljnu zabrinutost. Ovo što se događa može dovesti do pada poverenja u alijansu i njenu pouzdanost, a i do raskola unutar NATO“.

Bžežinski je ponudio i svoj recept za reagovanje: „

„Bojim se – ako NATO ne promeni taktiku i ne počne da realno i „opipljivo“ reaguje na ruske provokacije – da se će sve eskalirati, a sa rastom napetosti će se povećati i rizik izbijanja neplaniranog konflikta. To može da bude veoma opasno zbog dinamike koju u tom slučaju može imati konflikt između zapada i Istoka. Upravo zato Rusija mora biti upozorena: ako ne prekine ovo što čini – da ćemo se i mi isto tako odnositi prema njenim vojnim brodovima i avionima“.

Bžežinski je pritom podvukao: „Upravo tako smo se ponašali u vreme Hladnog rata, a to je donelo stabilnost jer su obe strane bile naučile da poštuju jedna drugu. Da se incident kao sa „Donaldom Kukom“ dogodio u vreme hladnog rata – mis bismo na njega simetrično odgovorili“.

Militantni Poljak, kao prvo, laže kad tvrdi da naletanja brodova i „praćenja“ tuđih aviona nije bilo u vreme Hladnog rata. Jer, to je tada bila – praksa sa obe strane. A drugo: Bžežinski k’o Bžežinski potpuno prećutkuje da se „Donald Kuk“ bio približio ruskoj pomorskoj baltičkoj bazi na samo 70 kilometara…

 

(InterMagazin)

Scroll to top