Bivši britanski ambasador u Siriji (u periodu od 2003. do 2006.), Peter Ford, dao je ekskluzivni intervju za ruski RT gde se osvrnuo na situaciju u Siriji.

Rekao je kako su SAD spremne da „de-fakto postanu saveznik“ Al-Kaidi, u skladu s njihovom „opsesijom da će tzv. ‘umerena opozicija’ srušiti sirijsku Vladu“.

Podsetimo, Al-Kaida u Siriji (Al-Nusra Front) često deluje na istim prostorima kao i tzv. „umerena“ opozicija, odnosno dve strane aktivno sarađuju mada jedna od njih dobija direktnu vojnu i drugu pomoć od SAD i ostalih zapadnih sila.

 

Komentarišući američki zahtev Rusiji da ne ciljaju Al-Kaidu u Alepu, Ford je rekao:

„Taj zahtev ne samo da je nerazuman, on je groteskan. SAD su opsednuti rušenjem Asada i sekularne sirijske vlasti do te mere da su spremni ujediniti se sa svojim velikim neprijateljem gubeći pritom sav moral i praktičku kompetenciju. Možemo se samo nadati da je ovo privremeno stanje i da će se uskoro ponovno da urazume“.

Naglasio je kako nema „nikakve razlike“ između grupa kao što su Al-Nusra Front (koja je na američkom popisu terorističkih organizacija) i Džaijš al-Islam, Ahrar al-Šam ili Džaiš al-Fatah (koje nisu na američkom popisu terorističkih grupa).

Na kraju je bivši britanski ambasador podvukao da samo „budale“ mogu verovati tzv. „umerenim“ pobunjenicima kada kažu da žele nakon rušenja Asada da zadrže sekularnu državu,

(rt.com)

Scroll to top