BalkansPress

Dobro došli!

„Ne učestvujem u uništavanju Makedonije”, naglasio je juče u Briselu Džordž Soros (85), američki investitor mađarskog porekla i osnivač međunarodne Fondacije za otvoreno društvo, na direktno pitanje novinara stoji li on iza tekuće krize u toj balkanskoj zemlji.

„Fondacijom za otvoreno društvo u Makedoniji rukovode makedonski državljani, oni odlučuju o profilu delovanja i oni bi trebalo da odgovore na to pitanje”, poručio je Soros na konferenciji za štampu u sedištu EU nakon debate o integraciji Roma.

 

Investitor koji je 2012. procenio da svet ulazi u jedan od najopasnijih perioda u istoriji – „razdoblje zla” – od tada glasno upozorava na sve nove vesnike tektonskih promena širom sveta. Što se „kolapsa EU” tiče, Soros ga naslućuje još od izbijanja grčke dužničke krize 2009. godine.

Koliko u sredu, spekulativni investitor, od mladosti blizak familiji Rotšild, saopštio je svetu da se ponovo kladi na „mračni globalni scenario”.

„Američka privreda će pokleknuti. Kinu čekaju sukobi unutar političkog rukovodstva i neslućena dužnička i privredna kriza, koje će izvesti deflaciju u SAD i ostatak sveta. Evropa je na ivici kolapsa. Posle nerešene finansijske drame u Grčkoj i zasad nerešive izbegličke krize, ako još i Velika Britanija izađe iz EU, egzodus drugih država i dezintegracija EU postaju praktično neizbežni. Zlato je jedino pouzdana investicija.”

(Politika)

Scroll to top