Veliki svetski investitori su 2016. godine nastavili da pretvaraju svoju finansijsku imovinu u fizičko zlato.

Prema podacima njujorške berze Comex, gde se trguje fjučersima za zlato, u poređenju s avgustom 2015. godine zalihe fizičkog zlata smanjile su se osam puta, pri tom je ostao nepromenjen ukupan broj ugovora o prodaji žutog metala – 40 miliona trojskih unci.

Usled toga, u Njujorku krajem januara 2016. godine 99,81 odsto prodatih fjučersa za zlato fizički nije bilo obezbeđeno zlatom. A odnos između „papirnog“ zlata (ugovora o prodaji) i fizičkog u ovom trenutku iznosi 1:300 u korist „papirnog“.

Podaci govore da su u poslednjih nekoliko godina glavni kupci zlata Kina, Indija i Rusija.

U tom svetlu veoma zanimljivu izjavu dao je finansijski špekulant Džordž Soroš, koji je izjavio da će u Rusiji 2017. godine doći do defolta. Čim dođe rok za vraćanje značajnog dela stranih kredita.

U svojoj knjizi „Alhemija finansija“, koja je ugledala svetlost dana još krajem 1980-tih, Soroš piše da je primetio kako njegove izjave mogu kardinalno da utiču na tržišta i čak na ekonomije suverenih zemalja, i odmah se ogradio da se trudi da ne daje takve izjave.

Soroš ceni svoje reči, i ono što je rekao o Rusiji – nije tek tako.

 

I zaista, kako prenose zapadni mediji, Soroš, koji napušta akcije i druge finansijske instrumente i aktivno kupuje zlato, pokušava da izazove paniku radi rušenja rublje. Postižući time da ruska centralna banka, umesto da kupuje na tržištu devize ili zlato u cilju slabljenja rublje, počne da ih prodaje radi jačanja rublje. Tada će se na tržištu povećati ponuda fizičkog zlata, što će omogućiti da se privremeno zadrži rast cene zlata i imovine kompanija za proizvodnju zlata, koje Soroš takođe kupuje.

Međutim, svoditi takve izjave, čak i velikog finansijskog igrača, samo na interese njegovog biznisa bilo bi u najmanju ruku nesmotreno.

Previše je onih na Zapadu koji sanjaju svođenje računa s Rusijom. I sigurno je da će iskoristiti svaki propust rukovodstva zemlje da im san postane java.

Zato se izjave takvih odioznih likova poput Džordža Soroša ne smeju zanemariti.

 

(Fakti.org | Piše: Maksim Reva)

Scroll to top