BalkansPress

Dobro došli!

Ovo je najozbiljnija kriza u odnosima Srbije i Zapada od kada je Aleksandar Vučić na čelu vlade, kaže spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić.

Jakšić kaže da je primetno da je do ovakvog razvoja događaja došlo po povratku Vučića iz Moskve.

Jakšić je ukazao na to da je Vučić donedavno dobijao mnogo podrške sa Zapada i pohvale zbog EU integracija, zbog pregovaranja s Prištinom bez obzira na zastoj, od međunarodnih finansijskih institucija za konsolidaciju, ekonomsku i finansijsku…

Zato Jakšić smatra da to što je Vučić otkazao posetu SAD ima ozbiljniji povod.

{adselite}“U tom kontekstu, ovo što se dogodilo očigledno štrči i reč je o ozbiljnijem povodu koji je doveo do nečega što se meni čini da je najozbiljnija kriza u odnosima sa Zapadom tokom poslednjih godina Vučića na vlasti”, rekao je on u izjavi Tanjugu.

Otkazivanje posete je, prema njegovim rečima, potvrda da su se stvari zaoštrile.

“Nadam se da će sagovornici sa obe strane da otvore pregovore da bi izašli iz ovoga što je nesumnjiva kriza u odnosima”, rekao je on.

Ako bi trebalo locirati mogući uzrok ovog poremećaja u odnosima, nastavlja Jakšić, onda bi trebalo imati u vidu da su se stvari mnogo pogoršale od vremena Vučićevog povratka iz Moskve.

“Od povratka Vučića iz Moskve i onih diplomatsko formulisanih zahteva Rusije da očekuju ljude koji će braniti interese srpsko-ruskog savezništva i prijateljstva u novoj vladi, došlo je do poremećaja odnosa sa Zapadom”, smatra Jakšić.

Imajući u vidu strategiju “i EU i Rusija”, objašnjava ovaj analitičar, očigledno je da premijer mora da balansira.

“Ako je balansirao na način, kao što to izgleda, veće bliskosti Rusiji, to je onda izazvalo nezadovoljstvo i reakcije Zapada. Ali videćemo u kompoziciji nove vlade koliko će to delikatno balansiranje moći da se održi i koliko će ta formula moći da nastavi da traje. Mislim da je ta formula ‘i EU i Rusija’ na najozbiljnijem testu od kada je izmišljena”, izričit je on.

Jakšić nije mišljenja da put Srbije ka EU ne zavisi od dnevnih prilika ili ličnih odnosa i poručuje da to jeste tako, koliko god da govorimo da to zavisi od načelnih orijentacija i strategijskih pravaca.

On, međutim, nije sklon da potceni ulogu ličnih odnosa, a ukazuje da se, ukoliko se nastavi konfrontacija i ne nađe rešenje, ne može isključiti, recimo, odlaganje otvaranja poglavlja 23 i 24.

To zavisi, dodaje on, od toga da li će se kriza u odnosima sa Zapadom rešiti istom brzinom kojom je i nastala.

Upitan da li smatra da je Srbija suočena s previše zahteva sa previše strana, odgovara da je to pozicija u kojoj gde god da se malo pomerite – dobijate packe.

“Imate poziciju balansiranja, ako se malo pomerite u jednu stranu dobijate packe s druge. Stalno ste izloženi kritikama obe strane”, zaključio je.

(InterMagazin)

Scroll to top