Čak i ako ne gledate muzička takmičenja na TV-u i sve to vam zaista ide na živce, ovih dana ste ne društvenim mrežama sigurno čuli za Lidiju Janković iz sela Draginje.

Zašto je jedna anonimna 14-godišnja devojčica postala heroj, najbolje je opisala Mirjana Bobić Mojsilović na AllMe na Fejsbuku. Prenosimo njen post u celosti.

{adselite}APSOLUTNA POBEDNICA

Kiša je padala ovih dana, pa sam i ja u nedelju uhvatila sebe kako sa daljincem u ruci, „vrtim kanale“. U moru nebuloza, loših vesti, rijalitija i takmičarskih emisija u kojima se ljudi, pa čak i deca stimulišu da se bore do kraja, jedan mali detalj ostavio me je skoro bez teksta: Da, zapamtila sam to ime – četrnaestogodišnja devojčica Lidija Janković iz sela Draginje, uradila je nečuvenu stvar – nešto na čemu bi joj cela ova zemlja mogla i čestitati i pozavideti.

Bilo je to muzičko takmičenje Grand produkcije.
Lidija je pevala prva, i pevala je kao slavuj, spektakularno, i bila je u duelu za ulazak u veliko finale sa drugom devojčicom. Druga devojčica je, čim je počela da peva, izgubila glas, izgubila tonalitet i izgubila tempo, i očajnički je, skoro na ivici suza, gledala oko sebe tražeči neku, nevidljivu pomoć. I sama je bila svesna da su to greške koje joj garantuju ispadanje iz takmičenja.

Ali, onda je Lidija Janković iz sela Draginje, prišla jedan korak i počela tiho da peva sa njom – dajući joj intonaciju i ritam. Druga devojčica je pesmu završila aplauzom.
A meni su krenule suze!

Jer, u svom ovom zlu koje nas okružuje - na televiziji, u novinama, na društvenim mrežama, pogotovo, u ovoj klimi gde su podsmeh, mržnja i cinizam uslov „opstanka“ i izvor zabave, u ovoj klimi gde su zle namere uglavnom propraćene aplauzima, a mržnja uzdignuta na nivo najveće vrline, u konceptu života koji nam neprestano poručuje da je čovek čoveku vuk, i da u beskonačnom takmičenju koje se odvija na svim nivoima i u svim sredinama, niko ne treba da ima milosti ni prema kome, te da je zlo legitimno sredstvo ne samo opstanka nego i napredovanja, ovde gde su psovka, zavist i seirenje nad tuđim posrnućima ono što se podstiče, i gde su zle namere „dobar dan“ javne scene - ova devojčica, koja pritom peva kao slavuj, pomogla je svojoj suparnici u takmičenju koje i njoj i njenoj mnogobrojnoj porodici znači mnogo.

A to je gest ravan viteštvu.

Ne treba bolja lekcija o ljudskosti, od ove koju nam je spontano dala mala Lidija Janković iz sela Draginje , ni nama, ni našoj deci.
Ta devojčica, Lidija Janković, nadrasla je i to takmičenje, i sve hitove koje će jednoga dana sigurno imati.

I, što se mene tiče, ona je apsolutni pobednik ne samo ovog takmičenja, ona je apsolutni pobednik Srbije.

(Izvor: 24Sata.rs)

Scroll to top