BalkansPress

Dobro došli!

Ovih dana na sreću mnogih u Srbiju se vratilo lepo vreme, međutim, malo ko je svestan opasnosti koje visoke temperature sobom donose. Toplo vreme je umorilo naše organizme, a samoadekvatnim tretmanom možemo vratiti “fiziološki status”, kaže dr Nada Macura.

Nije tajna da smo mnoge savete o zaštiti na visokim temperaturama neretko “učili” od nestručnih lica, te smo savet kako pravilno da se zaštitimo potražili od najvećeg među stručnjacima po ovom pitanju, dr Nade Macure zamolivši je da pred našim kamerama uradi baš sve ono što nam svima godinama savetuje.

Prema njenim rečima (prim. aut., a i delu), čim osetimo da su nam usta suva, već smo dehidrirali i odmah treba da popijemo vodu.Poželjno je da uvek uz sebe imam neku bočicu sa vodom.

 

Ona objašnjava da odeća u letnjim danima treba da bude svetlih boja, od prirodnih materijala, kao što su lan i pamuk. Šešir i lepeza pored toga što pomažu u borbi protiv visokih temperatura, a i lep su ženski detalj.

– Što se tiče odevnih predmeta, stalno savetujem haljine od prirodnih materijala, kao i odeću sa cvetnim dezenima. Nešto što će vas oraspoložiti i dati vam taj tonus koji je neophodan, koji će vas malo razbuditi svojom lepotom na ovom vremenu – ističe naša sagovornica.

Ona je posebno obratila pažnju i na muški deo populacije, koji nema toliko širok spektar odevnih kombinacija.

– Naši modni kreatori bi trebalo da se pozabave i odećom koja će biti prilagođena i za muškarce, kako bi se i oni prijatnije osećali u ovom letnjem periodu. Za poslovne ljude i menadžere trebalo bi da osmisle neke lanene pantalone i košulje, da ipak mogu bolje da funkcionišu – predlaže Macura.

Foto: Telegraf

Treba izbegavati sunce, kloniti ga se, i ne ulaziti u gradski prevoz, koliko god je to moguće. Jutarnje obaveze bi bilo najbolje završiti do 10 sati ujutru, a oko 18 časova je već prijatnije za šetnju beba, kao i srčanih bolesnika i starijih osoba.

Što se tiče ishrane, savetuje se mediteranski stil. Osim što nas podseća na more i neka lepa putovanja, ova vrsta hrane nudi ribu i plodove mora koji su najadekvatniji za ovo doba godine.

– Ishrana treba da sadrži što više vitamina, a salate od povrća iz našeg podneblja i sa naših pijaca, poput paradajza, tikvica, krastavca, šargarepe su idealan su obrok u letnjim danima – priča Macura i dodaje da je u borbi organizma sa visokim temperaturama od ključnog značaja je i uneta količina tečnosti, prevashodno vode koja treba biti minimum dva litra dnevno.

 

U varijanti voćnih salata, Macura izdvaja jabuku kao najveći izvor energije, ali i banane, lubenice i ostalo voće, koje najviše odgovara našem organizmu u ovim toplim danima. 

– Kao moćan oksidans jabuka, koja je karakteristična za naše podneblje, kao i šljiva koja je puna magnezijuma i doprinosi moždanoj ravnoteži. Tu je naravno i banana, svima nam je poznato da sportisti u pauzama,uzimaju ovaj energtski dodatak, koji je pun kalijuma – navodi Nada Macura za čitaoce Telegrafa.

Foto: Telegraf

Portparol Hitne pomoći je naročito izdvojila limun kao namirnicu koju treba što češće upotrebljavati u letnjem periodu.

– Ništa ne može da rashladi kao limun, a čaša vode sa kriškom limuna odličan je napitak za tople dane. Naš narod odbajkada ima recept čaša vode, šećer i limun, odnosno miris limuna, koji vraća snagu – zaključuje Macura.

Podelite sa nama u komentarima da li ćete poslušati Nadu Macuru.

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top