BalkansPress

Dobro došli!

Sistem je u obliku slova U. Sa jedne strane se loži i ima iza sulundar koji vuče dim napolje. Iza ložišta može da se doda bure na koje može da se kuva. Ja sam prošle zime dodao bojler pa sam grejao vodu preko njega, objašnjava 30-godišnji Bjelopoljac.

Tridesetogodišnji Bjelopoljac Milovan Cvišić pravi je primer kako se može spojiti lepo i korisno. Ovaj neobični inovator svoje izume pravi od starih stvari. Tako je, između ostalog, izumeo raketa-šporet ali i crnogorski merak- bicikl. 

„Sistem je u obliku slova U. S jedne strane se loži i ima iza sulundar koji vuče dim vani. Iza ložišta može da se doda bure na koje može da se kuva.Ja sam prošle zime dodao bojler pa sam grijao vodu preko njega“, objašnjava Cvišić.

 

Nakon početnog eksperimenta shvatio je da to nije dovoljno, pa je odlučio da svoj raketa-šporet, zbog veće uštede i izgleda, dozida ciglom i glinom. „Prednost zidanog šporeta je u tome kad se ta masa ugreje za nekih četiri-pet sati njoj treba baš dugo da se ohladi i dovoljno je samo malo drva da održava tu toplotu. Ja ložim baš kad je hladno jedno četiri-pet puta po jedno drvo i to je velika razlika u odnosu na razne sisteme grejanja koji postoje i zahtevaju ogromnu količinu tog ogrevnog materijala“, kaže Bjelopoljac.

Kako nema stalni posao, a za ogrev mu je trebalo od 10-12 metara drva za godinu, zahvaljujući svom izumu Milovan za grejanje sada izdvaja znatno manje para. „Tu, dvadesetak evra, četiri bale okoraka smrčevih to sam koristio za njega jer mi je bilo jednostavnije, ne mora da se krati samo se malo usitne i lože se.“

Za Milovanov šporet znaju i komšije pa mnogi traže da im napravi jedan.Kaže da te ponude ne odbija jer voli to što radi. „Volim to da radim jer svaki je posao jedinstven, svaki šporet je jedinstven tako da svaki put je to izazov“, kaže on.

 

Za ovog neobičnog Bjelopoljca izazov je i da od starih stvari koje ljudi bacaju pravi nove. Zidove njegovog skromnog doma krase satovi napravljeni od gramofonskih ploča i gusle a nove ideje kako kaže dolaze mu dok sluša muziku sa jedinstvenog mobilnog gramofona. Ipak, pažnju sugrađana Milovan je privukao izradom bicikla koji podseća na čoper motor. „To je čisto onako za uživanje čovek da se provoza do grada na kafu i tako to“, kaže Bjelopoljac. A nakon kafe, sa svojim izumom kojem su Bjelopoljci nadenuli ime „crnogorski merak bicikl“, Milovan se vraća kući po nove ideje.

Pogledajte video:

Scroll to top