VALjEVO - Pomoć koju je prva ukazala Nataša Cvetković, instrumentarka u angiosali ovdašnje Opšte bolnice, spasla je život njenom sugrađaninu M. O. (63), koji je u gradskom autobusu doživeo srčani udar! Štaviše, najpre je na licu mesta izvela masažu srca i veštačko disanje, a odmah potom - na svom radnom mestu - bila član tima koji je pacijentu ugradio stent...

U trenutku kada je M. O. zadesio infarkt, gradski autobus se zatekao baš ispred kuće Nataše Cvetković, od koje je vozač zatražio vodu. Čim je saznala šta se dešava, odvažna žena je otpočela reanimaciju - sve dok nije stigla ekipa Hitne pomoći koja je pacijenta prebacila u bolnicu, gde je konstatovan akutni infarkt miokarda.

 

- Bio je bez svesti, a ja sam znala da su u takvoj situaciji i sekunde dragocene - kaže Nataša Cvetković. - U tom trenutku sam, srećom, već bila spremna da krenem u bolnicu jer je javljeno da iz Šapca stiže urgentni pacijent.

Ova viša medicinska sestra, inače, u valjevskoj Opštoj bolnici Valjevo radi od 2003. Najpre je radila na Opštoj hirurgiji, a potom u operativnom bloku. Kada je otvorena angiosala počela je da radi kao vaskularna instrumentarka.

JEDINA U SRBIJI

Angiosala u Opštoj bolnici u Valjevu postoji šest godina. Lane, obavljeno je 1.453 intervencije u angiosali. Zbrinuto je 317 osoba sa akutnim infarktom miokarda, obavljeno 311 intervencija na perifernim arterijama, ugrađeno 70 pejsmejkera. Angiosala u Valjevu jedina je u Srbiji, van velikih kliničkih centara, koja je pripravna svih 365 dana godišnje.

 

(Novosti.rs)

Scroll to top