BalkansPress

Dobro došli!

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) objavila je preko 800.000 dokumenata na više od 12 miliona stranica sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Iako je s većine dokumenata oznaka tajnosti skinuta još sredinom 90-ih godina prošlog veka, javnost je jako teško dolazila do njih.

Mnogi od ovih dokumenta imaju cenzurisane delove, ali se iz njih može saznati i šta je sve CIA znala i o situaciji u bivšoj Jugoslaviji, Josipu Brozu Titu, ustašama, ...

Objavljeno je oko 300 deklasifikovanih dokumenata o ratu na prostoru Bivše SFRJ, a među njima je i dokument u kojem piše da su neophodne sankcije usmerene na Srbiju i međunarodna intervencija kako bi se sprečila dalja eskalacija nasilja. U drugom dokumentu se navodi kako je Hrvatska zaobišla embargo na oružje i od kraja 1991. godine nabavila oružje vredno više stotina miliona dolara od država sa Zapada , ali i od Rusije, Belorusije, Bugarske,...

 

O Super galebu

Bivša SFRJ je u Ameriku mogla da izveze avione G-4 vredne 10 milijardi dolara, što je opisano kao "posao veka", ali je on propao. Jugoslovenska državna firma SDPR i „Dženeral dinamiks“ imali su predugovor o proizvodnji oko 5.000 aviona G-4 poznatog i kao "Super galeb", ali do realizacije nije došlo zbog rata koji je počeo 1991. godine.

Dokumenti CIA pokazuju da je ta agencija još 1981. godine imala sve važne informacije o ovim avionima.

Super galeb
Foto: screenshotSuper galeb

U dokumentu naslovljenom "Prvo posmatranje jugoslovenskog G-4 Super galeba", navode se sve glavne karakteristike ovog aviona i upoređen je sa drugim jugoslovenskim letelicama kao što su G-2A Galeb i Soko Orao.

 

O ustašama i hrvatskom separatističkom problemu

CIA je 1972. godine napravila opširan izveštaj o terorističkim akcijama ustaša, kao što je ubistvo Jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj 1971. i govori o rastućem problemu koju su u SFRJ izazvali hrvatski separatisti. U drugom dokumentu iz 1948. godine piše se o velikom broju ustaša koje su pobegle u Argentinu nakon Drugog svetskog rata.

O Titu: Transfer srpskih fabrika u Sloveniju i Hrvatsku, ko su mu savetnici, zašto se razveo...

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito

O Josipu Brozu Titu CIA je objavila više hiljada dokumenata, tu se nalaze mnogobrojni intervjui, analize njegove politike i detalji iz privatnog života. Tu su, između ostalog navedene informacije o transferu srpskih i crnogorskih fabrika u Hrvatsku i Sloveniju. U izveštaju CIA piše da je 1955. godine došlo do neslaganja između srpskih i crnogorskih lidera sa jedne i slovenačkih i hrvatskih sa druge strane zbog planova o premeštanju fabrika. Zato je Tito ”odložio pripreme za transfer srpskih fabrika u interesu jedinstva partije”, ali je bilo očigledno da je ”podržao Slovence i Hrvate”. Ovo na neki način potvrđuje tvrdnje da je oko 70 fabrika kasnije ipak premešteno iz Srbije.

U dokumentu naslovljenom "Titovi savetnici" govori se o tome kako se on 1955. godine više okrenuo privatnom životu, zbog čega nije mogao da lično nadgleda sve aspekte vlade, pa se okrenuo brojnim savetnicima. CIA se podrobno bavila i odnosima Tita i Moskve i mogućim razlozima njihovog pogoršanja.

U jednom komentaru se govori o tome kako teče razvod Tita i Jovanke Broz i spominje se kako je ona optužena da se mešala u državne poslove što je mogući uzrok razvoda.

Scroll to top