BalkansPress

Dobro došli!

Pisma istog sadržaja Draža Mihailović navodno je pisao i Anti Paveliću.

Otkrivanje spomenikaAlojziju Stepincu u Osijeku izazvalo je brojne komentare iz Srbije, naročito iz političkog vrha i time se opet otvorila nova runda sukoba političara Srbije i Hrvatske.

Alojzije Stepinac. Foto: Profimedia/AKG

*Alojzije Stepinac. Foto: Profimedia/AKG

Međutim malo ko zna da je upravo Stepinac bio taj koji se svojevremeno dopisivao pismima ni manje ni više nego sa četničkim vojvodom Dražom Mihailovićem. 

 

Postoje naime priče o navodnom pismu koje je Mihailović 15. aprila 1945. godine poslao Alojziju Stepincu u kojem ga poziva na zajedničku borbu protiv komunista. Sadržaj tog pisma, koje u celosti možete pročitati u nastavku teksta, kao i podatak da ga je Draža poslao Stepincu, već je godinama tema brojnih kontroverzi.

Foto: Wikipedia/Кликери

*Foto: Wikipedia/Кликери

Prvi javni tužilac nekadašnje FNRJ Josip Hrnčević, kojem je optužnica protiv Draže i njegovih ljudi izmakla iz ruku samo zato jer nije bio u Beogradu kada je protiv njih pokrenut postupak, u svojim je memoarima napisao kako je tužilaštvo protiv Draže podnosilo lažne dokaze, među kojima i pismo Stepincu, za koje je tvrdio da je lažno.

Uporište za svoje tvrdnje Hrnčević je našao u Mihailovićevom svedočenju na sopstvenom suđenju, kada je izjavio da je “šakom i kapom” delio blanko potpise. Međutim, to pismo svakako postoji, a evo i šta u njemu piše:

 

“Vrhovna Komanda, 15 aprila 1945.
Njegovoj Preuzvišenosti D-ru ALOJZIJU STEPINCU, nadbiskupu zagrebačkom i mitropoliti hrvatskom
Zagreb

Preuzvišenosti,

Preplavivši Srbiju i druge srpske pokrajine, komunistički val od nekoga vremena zapljuskuje i one pokrajine, koje nastanjuje hrvatski narod. On se sve više širi i, naročito poslednjih dana, preti da preplavi i te krajeve, onako isto kako je to bio slučaj u minuloj godini sa srpskim krajevima. Prilikom prve audijencije, kojom ste donosiocu ovog pisma učinili čast, imao je on prilike da obavesti Vašu Preuzvišenost o svim nevoljama i patnjama, što ih je komunizam prouzrokovao srpskome narodu u toku nekoliko minulih meseci.

Osećajući u ovim časovima potrebu da, pored ostalih, i Vašoj preuzvišenosti, kao duhovnome vođi hrvatskog naroda skrenem pažnju na sve strahote eventualnog komunističkog osvajanja hrvatskog prostora, meni je čast da u prilogu dostavim Vašoj Preuzvišenosti jedan memoar u kome su izložena moja gledišta na sadašnji vojni i politički položaj. Donosilac ovoga pisma biće Vašoj Ekselenciji na raspoloženju za eventualna dalja obaveštenja.

 

Bez obzira na sve one momente i okolnosti, koji su nas ili koji bi nas mogli deliti, ja smatram za svoju dužnost, da zamolim i vašu Preuzvišenost, da uloži sav svoj uticaj i sve svoje napore u cilju aktiviranja svih nacionalnih snaga hrvatskog naroda u borbi protivu boljševizma. Upućujući Vam ovu molbu, ja želim da verujem, da će Vaša Preuzvišenost, idući stopama svojih velikih predhodnika, odgovoriti svim onim istorijskim dužnostima i zadacima, koji se pred Vašu Preuzvišenost postavljaju u današnjim teškim vremenima. Jer, od pravilnoga shvatanja tih dužnosti i zadataka sa strane vaše Preuzvišenosti zavisiće i mesto, što će ga istorija hrišćanstva, a napose hrvatskog naroda, Vašoj Preuzvišenosti dodeliti.

U tom verovanju i nadi, ja preporučujem Vašoj blagonaklonoj pažnji donosioca ovoga pisma i molim Vašu Preuzvišenost, da i ovom prilikom primi izraze moga osobitog poštovanja.

armijski general
Drag. M. Mihailović”

Foto: Arhiv

*Foto: Arhiv

Međutim, u to je vreme za Dražu Mihailovića daleko spornije bilo jedno drugo pismo, koje je navodno poslao Anti Paveliću, u kojem ga je kao i Stepinca pozvao da zajedno svrgnu komuniste, piše Ekspres.hr.

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top