BalkansPress

Dobro došli!

BEOGRAD - Nedavna vojna vežba Čelik 2017 koja je održana 9.maja na Dan pobede nad fašizmom ponovo je aktuelizovala priču o vojnim paradama koje su održavane u SFRJ. Posebno su bile upečatljive dve jedna održana 1975 godine pred vrhovnim komandantom Josipom Brozoom Titom i vojna parada 1985. koja je ujedno bila i poslednja.

Parada se održavala  u čast pobede nad fašizmom. Posebno je bila upečatljiva parada koja je održana 1985 godine. Ostaće upamćena p otome što je JNA na njoj prikazala sav svoj ubojni potencijal, prvi put javnosti su prikazani domaći tenkovi M 84 doduše u mešanom sastavu sa T 72.

 

PROČITAJTE: LEGENDA O MOSTU: Most na Đurđevića Tari među 20 najlepših na svetu

Ono po čemu će ipak više ostati u sećanju jeste to što su neki od učesnika u ovoj paradi šest godina kasnije postali ratni komandanti od Slovenije, preko Hrvatske i BiH. Mnogi od njih i danas tvrde da nikada nisu bili učesnici ove parade i marširali ispred bine na kome se nalazili članovi Predsedništva SFRJ i vojnog vrha.

 

Inače to je bila prva i poslednja parada koja je organizovana bez Josipa Broza Tita.

 

SFRJ je tada demonstrirala svoju vojnu moć, a ukupno je u njoj učestovalo 11.000 vojnika iz čitave SFRJ, kao i 760 artiljerijskog oružja, 113 borbenih i 506 neborbenih vozila, koji su prodafeilovali ispred tada Savezne Skupštine SFR Jugoslavije.

Posle defilea na beogradskom Ušću prikazan je taktičko tehnički zbor na kome su građani mogli videti sa čime je sve to JNA raspolagala.

Scroll to top