BalkansPress

Dobro došli!

Uređaj koji je Miloš osmislio uništava ambroziju u korenu, bez hemije i pesticida, ekološkim putem i, što je izuzetno važno, ambrozija više ne raste tokom sezone.

Sjajne vesti stigle su u Beograd upravo iz Hong Konga, gde je srpski tim osvojio zlatnu medalju i zlatni pehar za najbolju inovacionu tehnologiju i to na najvećem svetskom sajmu inovacija.

Našu zemlju ponosnim su učinili mladi stručnjaci Miloš Stanković i Milutin Pećić. Miloš Stanković je, inače, pre dve godine osvojio i prestižno priznanje na Svetskom kongresu genija u Tokiju.

 

 

Miloš i Milutin su i u Hong Kongu našu zemlju predstavili na najvišem svetskom nivou, a veliku podršku u nameri da još jednom dokažu koliko vrede dobili su i od Grada Beograda. 

Stankovićev patent uspeo je da kvalitetom i inovativnošću pobedi više od 400 izlagača iz celog sveta, koliko svake godine okupi prestižan Međunarodni sajam inovacionih tehnologija i dizajna. Stanković, koji se može pohvaliti sa više od 30 pronalazaka koji su nagrađivani širom planete, u Hongkongu je predstavio uređaj za uništavanje ambrozije.

Foto-ilustracija: Profimedia

- Uređaj je prvi put zvanično predstavljen pod zaštitnim znakom "Autentično srpski proizvod (Authentic Serbian product) AS" kao idejno rešenje zaštite i promocije srpskih proizvoda autora mr Milutina Pećića. Izazvao je veliko interesovanje raznih naučnih instituta i kompanija iz Kine, Amerike i zemalja Evropske unije, koji su prepoznali njegov veliki potencijal - kaže autor pronalaska Miloš Stanković. Ovaj uređaj pomoću određene struje i frekvencije uništava ambroziju u korenu, bez hemije i pesticida, ekološkim putem i, što je izuzetno važno, ambrozija više ne raste tokom sezone.

 

 

Uređaj je testiran u Srbiji, Nemačkoj i Švedskoj u saradnji sa Svetskim fakultetom za poljoprivredu. Nadležni u gradu Beogradu planiraju da uređaj već naredne sezone iskoriste za masovno uništavanje ambrozije na teritoriji srpske prestonice.

- Interesantna je činjenica da smo pažnju privukli kao najmlađi učesnici na sajmu. Želim da se zahvalim na podršci gradu Beogradu, Sekretarijatu za privredu, Fakultetu za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije i kompaniji "PDM agrofruit" - zaključuje Stanković.

Ko je Miloš Stanković?

Foto: Privatna arhiva/Miloš Stanković

Rođen je 1984. u Beogradu, diplomirao je na Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin" u Novom Sadu, smer proizvodni menadžment. Master studije je završio na Fakultetu za primenjenu ekologiju u Beogradu. Ima oko 30 nagrađivanih pronalazaka. U Kini mu je, kako piše na njegovom zvaničnom sajtu, 2013. uručena akademska nagrada za životno delo za izvanredna međunarodna dostignuća. Ruska međunarodna akademija nauka, čiji je član, dodelila mu je najveće priznanje, počasnu titulu viteza nauke. Vlada Srbije mu je dala prvi novi pasoš Srbije, a 2002. je proglašen za pronalazača godine. Zaslužni građanin Zemuna postao je 2006. godine.

 

Scroll to top