BalkansPress

Dobro došli!

U letnjim danima kada tropski talasi ne jenjavaju, beg od vrućine, ali i gradske verve možete potražiti u nekim od etno sela kojim naša zemlja obiluje. Kao zatočena u vremenu, ova sela nude tradicionalnu hranu, uživanje u prirodi ili neki od sadržaja kojim biste upotpunili vikend.

Predstavljamo vam deset etno sela koja se mogu pohvaliti bojnim nagradama za usluge, a neka od njih su preporuka Turističke organizacije Srbije.

 

1. Gostoljublje, Mionica

Foto: Screenshot / screenshot

Šta nudi: Ovo etno selo pravi je izbor za avanturiste i one koji vole šetnje po prirodi. U okviru seoskog kompleksa nalazi se vajat i nekoliko tradicionalnih drvenih kuća, a jedna je stara čak 200 godina. Selo krasi netaknuta priroda, šuma, potočići i izvori, a posetioci mogu uživati u šetnjama na obeleženim pešačkim stazama. Za one koji vole nešto aktivniji vikend, obilazak okoline moguć je i biciklima koji se ovde mogu iznajmiti.

Cene:

- prenoćište sa doručkom po osobi košta oko 2.000 dinara

- iznajmljivanje jednokrevetnog vajata (pun pansion) 4.700 dinara

- pansionski doručak/večera 615 dinara*

- panisonski ručak 860 dinara*

* Restoran je zatvorenog tipa

2. Divljakovac, Aranđelovac

Foto: Screenshot / screenshot

Šta nudi: Za one koji žele da pobegnu od gradske gužve a ipak budu blizu grada, etno selo Divljakovac bi mogao da bude pravi izbor. Osim romantičnog pogleda na Aranđelovac ovo selo nudi pravi hedonistički užitak za sve gurmane, služeći kvalitetnu i ukusnu domaću hranu.

Cena:

- noćenje sa doručkom košta oko 1.500 dinara

 

3. Salaš 137, Novi Sad

Foto: Screenshot / screenshot

Šta nudi: Za ljubitelje aktivnog vikenda sa decom Salaš 137 bi mogao biti pravi izbor. U svojoj ponudi, osim prenoćišta u autentičnom smeštaju, za ljubitelje sporta u ponudi je konjički klub, ali i dečija i sportska igrališta, mogućnost organizovanja lova, gađanje lukom i strelom, ali i degustacija vina za ljubitelje dobrog pića.

Cene:

- noćenje 2.250 dinara

- dvokrevetna soba 5.350 dinara

- salašarski doručak na dasci 395 dinara

- salašarsko domaće predjelo 545 dinara

- jahanje konja (šetnja) 5 minuta/300 dinara

- čas jahanja 30 minuta/1.200 dinara

- vožnja fijakerom (u okolini) 15 minuta/500 dinara

4. Moravski konaci, Velika Plana

Foto: Screenshot / screenshot

Šta nudi: Osim naselja za konačenje sagrađenog od autohtonih starih kuća i restorana domaće kuhinje, ovo selo krasi jezero sa devet malih ostrva povezanih drvenim mostovima, a na nekim od njih se nalazi i smeštaj. Ljubitelji romantičnog vikenda po jezeru mogu ploviti čamcem, a u okviru sportsko-rekreativnog centra nalazi se bazen idealan za osveženje u ovim tropskim danima, kao i velnes i spa centar.

Cene:

- noćenje sa doručkom 1.750 dinara

- pun pansion 3.000 dinara

- doručak za jednu osobu 350 dinara

- ručak za jednu osobu 700 dinara

- večera za jednu osobu 600 dinara

- sauna i hidromasažna kada za dve osobe (60 min) 2.000 dinara

- klasična relaks masaža 1.900 dinara 

 

5. Trbović, Ozrem, Gornji Milanovac

Foto: Screenshot / screenshot

Šta nudi: Noćenje u brvnarama od kamena i drveta vraća nas u davno prošla vremena, ali sadržaji u njima pogodni su za svakog modernog turistu. U središtu sela smešteni su bazen i ribnjak. Oko njih se nalaze fontane, mostići i letnjikovci sa klupama za odmor, mrežama za spavanje i drugim detaljima koji ovo selo čine posebnim.

Cene:

- noćenje sa doručkom 2.000 dinara

- dnevni obilazak sela uz korišćenje bazena 300 dinara

- ručak za jednu osobu oko 500 dinara

- komplet lepinja oko 300 dinara

 

6. Etno park "Terzića avlija" , Užice

Foto: Screenshot / screenshot

Šta nudi: Za one koji osim odmora žele i da nauče nešto više, etno park Terzića avlija je pravi izbor jer on predstavlja muzej na otvorenom i zatvorenom. Ovde ćete noć provesti spavajući na slamarici, imati prilike da se upoznate sa srpskom istorijom u muzeju, ali i obedovati u prijatnim letnjikovcima ukrašenim vodopadom i potočićem.

Cene:

- noćenje sa doručkom 1.950 dinara

- pun pansion 2.900 dinara

- obilazak sela 160 dinara

 

7. Etno kuća Milanović, Lipovica

Foto: Screenshot / screenshot

Šta nudi: Ovo selo nazvano po lipama je tipičan primer planinskog sela u kom se konači u kućicama razbacanim po brdima okruženi hrastovom gustom šumom. Između ostalog, ovo domaćinstvo nudi besplatno jahanje konja, mini džip turu od 5 kilometara, besplatne bicikle (tri velike i tri male), kafu i piće dobrodošlice. Osim toga uz doplatu su mogući obilasci mini džipom i paraglajdin. Na ovom imanju su sve životinje dobrodošle.

Cene:

- soba 900 dinara (po osobi)

- studio 1.200 dinara (po osobi)

- doručak 400 dinara

- ručak 600 dinara

- večera 600 dinara

- ekskurzija džipom (60km) 2.000 dinara (po osobi)

- paraglajding (uzletište Krilaš) 6.000

8. Ivanjički konaci, Ivanjica

Foto: Screenshot / screenshot

Šta nudi: Na samo osam kilometara od centra Ivanjice smešteni su Ivanjički konaci koji svojim gostima nude spoj modernog i udobnog odmora u tradicionalnom ambijentu. U dogovoru sa domaćinima možete obići park prirode Golija, manastire Kovilje, Pridvorica, Studenica, ali i jezero Uvac, čuveni Rimski most, Mučanj i još mnogo toga. Svi apartmani su opremljeni klimom, internetom i kablovskom televizijom, tako da savremenom gostu ništa ne može da zafali.

Cene:

- noćenje bez obroka 1.845

- noćenje sa doručkom 2.215

- polupansion 3.900

- najam kuće 12.300 dinara

- cene izleta se formiraju u dogovoru sa domaćinom

 

9. Tiganjica, Zrenjanin

Foto: Screenshot / screenshot

Šta nudi: Banatsko selo izgrađeno u kako meštani kažu "lalinskom stilu" pruža mnoštvo raznolikih sadržaja kao što su mini zoo vrt, dečije igralište, mini ergelu poni konja kao i velikih rasnih konja, za ljubitelje jahanja. Od nedavno osim u tradicionalnoj hrani i piću možete uživati u prirodno ceđenim sokovima na nekoj od ležaljki ili ćilima prostranim po dvorištu. Ovo selo se nalazi u neposrednoj blizini Carske bare.

Cene:

- noćenje sa doručkom 1.850 dinara

- iznajmljivanje motornog čamca (sa vodičem) i obillazak rezervata Carska bara 2.500 dinara

- iznajmljivanje kanua ili čamca sa veslima 500 dinara / 1 sat

- foto safari (obilazak jezera) 450 dinara odrasli, 300 dinara deca predškolskog uzrasta

10. Babina reka, Lazarevac

Foto: screensho / screenshot

Šta nudi: Mesto predviđeno za potpuni odmor i uživanje na kojem se osim uživanja u prirodi, možete se relaksirati i branjem pečuraka kojih ima u izobilju, ribolovom na jezeru udaljenom samo 50 metara od sela, šetnjom ili rekreativnim igranjem košarke ili stonog tenisa.

Cene:

- zakup bungalova ili apartmana 3.000 dinara

- kopačev doručak 400 dinara

- piletina na seljački način 600/800 dinara (u zavisnosti od porcije)

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top