BalkansPress

Dobro došli!

Dvadesetpetogodišnja Angela Alač iz Bečeja ispunila je svoju davnašnju želju i pre 3 godine počela da vozi kamion. Vozačka u džep, volan u ruke. Posao je, kaže, dobila odmah.

- Govorili su mi da kamion nije za ženu. Međutim, oduvek su me privlačili kamiondžijski život i putovanja. Nisam se osvrtala na zlurade komentare, bila sam rešena da dobijem vozačku dozvolu i prikupim neophodnu dokumentaciju. Put je bio dug i trnovit, ali sam ipak na kraju uspela u svojoj nameri - ponosno kaže Angela.

 

Najteže je bilo probiti led, priseća se Bečejka. Prvu turu vozila je do Mađarske - prestravljena. Najviše ju je plašila veličina kamiona. Ipak, kilometri su učinili svoje. Kako su se nizali, bivala je sigurnija za volanom, a kući se vratila zadovoljna jer je prevazišla svoje strahove. Neprijatnosti na putu, kaže, nije imala.

Vožnja je ljubav - „Da su žene loši vozači samo je još jedna predrasuda današnjeg društva“, kaže Angela.
- Dobrog ili lošeg vozača ne definiše pol, već spretnost, fokusiranost u toku vožnje, poznavanje i poštovanje saobraćajnih propisa. Pre svega se treba osloboditi straha, a ostalo je rutina. Smatram da žena može da bude jednako dobar vozač kao muškarac, a možda i bolji. Vožnja je ljubav - otvoreno nam kaže mlada kamiondžijka.

- Upočetku su kolege vozači bili iznenađeni. Ne očekuju ženu za volanom teretnog vozila, jer je to retkost. Tretiraju me kao običnog šofera. Ipak, za teže fizičke poslove rado mi pomognu - priča ova devojka.

Angela Alač

*Angela Alač, Foto: Privatna arhiva

Prosečna radna nedelja traje između 48 i 60 sati. Od ponedeljka do subote je u kamionu. Na granici, utovaru i istovaru ponekad se čeka satima, objašnjava neustrašiva devojka. O predelima koje je posetila priča sa posebnim žarom. Turska, Slovačka, Crna Gora, Kosovo - putovanja koja su joj promenila život i donela joj nesvakidašnja iskustva. Ipak, svaka medalja ima dve strane.

 

- Na pojedinim mestima za čekanje nema adekvatne opreme za ličnu higijenu, poput tuš-kabine. Najteži deo posla je nostalgija. Kada sam na putu, nedostaju mi porodica i prijatelji i vreme provedeno sa njima. To je cena koju plaćam baveći se ovim poslom - rekla je ona ističući da je snove ostvarila zahvaljujući upravo njima i njihovoj bezrezervnoj podršci.

Angela Alač

*Angela voli svoj posao, Foto: Privatna arhiva

Iako je mogla da bira između pravljenja kolača i torti i kamiona, odlučila se za ovo drugo. Poslastičarski zanat, za koji se školovala, u amanet je ostavila sestri. Ona će, objašnjava Angela, nastaviti porodičnu tradiciju, dok će mlada kamiondžijka vladati putevima Evrope. 

- Ima još žena koje voze kamion i koje su dobre u svom poslu. Mislim da naše vreme dolazi i da će se o našim podvizima tek govoriti - zaključila je razgovor dvadesettrogodišnja devojka.

Scroll to top