Serija "Senke nad Balkanom", već nakon prve epizode otvorila je bezbroj prejakih tema, a jedna od najupečatljivijih tiče se - RUSKIH KOZAKA i njihove uloge u čitavoj ovoj intrigantnoj priči. I dok će tajne ubijenog sveštenika i kozačkih elitnih jedinica s početaka 20. veka u Beogradu tek biti rasvetljene u narednim epizodama Bjelogrlićevog remek-dela, ono što mnogi ne znaju tiče se samih Kozaka i njihoog učešća u pravoslavnim akcijama na Balkanu u današnje vreme. Koliko su zaista jaki, kako se pristupa balkanskom kozačkom timu, da li su zaista spremni da ratuju i poginu za Srbiju na Kosovu?

Kozački general Viktor Vladimirovič Zaplatin (59), vrhovni ataman novoformirane Balkanske kozačke vojske i kozački pukovnik Vojislav Vidaković (59), glavni ataman za Srbiju, Republiku Srpsku i Crnu Goru, otkrili su  sve detalje o ovoj vojsci, koja je nedavno formirana u Kotoru.

 

Kako kažu sagovornici Telegrafa, kriterijumi su veoma strogi i ne može svako da postane kozak. Neki od uslova su da kozak mora biti pravoslavac, da prihvata duhovne vrednosti slovenskog naroda, da nema kriminalnu prošlost i da nije osuđivan, kao i da mora proći određenu proveru pre stupanja u vojsku. Provera se obavlja u "duhovnim centrima" tj. manastirima i traje neko vreme. Kada je vojska sigurna da novi član odgovara "kolektivu i bratstvu", onda je provera gotova i kozak može položiti zakletvu.

- Ako nas neko napadne silom, silom ćemo i odgovoriti, to je jasno. Svi naši članovi su spremni za to. I u tome idemo do kraja. Ali u našem kodeksu se navodi da "na silu, treba odgovoriti silom, ali na zlo, nikako zlom" - istakao je kozački pukovnik Vidaković.

Foto: Wikimedia/rkka.ru

*Foto: Wikimedia/rkka.ru

U njihovim redovima su i deca, deca kozaka, tako da starosna granica ne postoji. Među kozacima su, takođe, i žene, pa tako u Balkanskoj kozačkoj vojsci ima najmanje 10 žena. U ruskom kozaštvu, kako ističe Zaplatin, sasvim je normalno da kozaci sa svojom čitavom porodicom, ženama i decom, budu pripadnici kozačkih organizacija. Ostaje tajna koliko pripadnika ima Balkanska kozačka vojska, jer prema kodeksu, taj podatak se ne sme otkrivati. Dobrovoljci i srpski  su, takođe, deo vojske, a radi se na saradnji i sa nekim organizacijama, kako tvrdi pukovnik Vidojković. Saradnja sa opštinama i lokalnim samoupravama je veoma važna i, kako su najavili predstavnici kozaka, na tome će se tek raditi.

- Ideja da se osnuje Balkanska kozačka vojska je sprovedena na inicijativnoj konferenciji 2. juna u Podgorici, kada smo formirali taj krug ili skupštinu vojske, u kripti hrama Hristovog Vaskrsenja. Dok je u Kotoru prisustvovalo 26 izabranih delegata kozaka koji su bili predstavnici 50 drugih -rekao je Zaplatin i objasnio da su kozački centri raspoređeni u Srbiji, Rusiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Međutim, u Grčkoj, Makedoniji i Bugarskoj nema kozačkih centara, ali ima pripadnika vojske.

- Cilj je da se sve kozačke, rodoljubive i patriotske organizacije ujedine i udruže u Balkansku kozačku vojsku. Kozaštvo u osnovi stoji na tri "kite": kulturnoj tradiciji, očuvanju državnosti i pravoslavlju. Naši centri treba da očuvaju vrednosti slovenskog sveta. Slovenski kod se nalazi u našim korenima, jeziku, kulturi, istoriji, svemu što nam je zajedničko i traje stotinama godina - dodao je Zaplatin.

Foto: Telegraf

*Foto: Telegraf

Upozorili su i na izazov međunarodnog terorizma koji se može smatrati jednim od uzroka i motiva formiranja ove vojske. Prema istorijskim podacima, kozačke jedinice su i nicale u situacijama pojačane opasnosti i kritičnim momentima. Kada dođe do ugrožavanja teritorije, formiraju se ovi centri. Zanimljivo je da su Srbi imali uticaj na ove organizacije u ratovima. Tako su u Ukrajini, Srbi stupali u kozačke redove kako bi očuvali slovenske i pravoslavne vrednosti, koje su bile ugrožene.

 

- Između ostalog, opasnost je i ugrožavanje kulture na ovim prostorima, zamena vrednosti koje nam se poturaju iako nemaju veze sa našim korenima. Srpski narod ne treba da izbriše svoju tradiciju i da je zameni drugim. Najviše nas brinu mladi, "zombiranje mladih" i njihovo vaspitanje.  Još jedan od važnih ciljeva vojske jeste vaspitanje mladih - mi organizujemo takmičenja mladih u raznim sportovima, otvorene susrete. Važno je da upoznaju prirodu i svoju zemlju. Takođe, treba pomoći i manastirima - dodao je pukovnik Vidaković, i objasnio da je veoma važno da se mladi obuče u situacijama prirodnih katastrofa.

Foto: Telegraf

*Foto: Telegraf

Iako im je veliki broj ljudi čestitao i podržao njihovu inicijativu, postoje i oni koji su imali negativne reakcije, a kako navode, među njima su pristalice NATO i nevladine organizacije.

- Mi smo i u Kotoru nosili naše tradicionalne uniforme koje ne mogu da izazivaju, kao ni oružje. Nijedna poruka nije bila takva da poziva na sukobe, naše poruke su suprotne - da nas ne razjedinjuju, da ne razjedinjuju braću.

 

Mnogi od nas su prošli golgote od događaja i znaju kako izgleda rat. Ima i zlonamernih koji su nas nazivali teroristima i klerofašistima, produženom rukom ruskih obaveštajnih službi - podsetio je pukovnik Vidaković, ističući da kozačke organizacije teže da podsete na istoriju.

On kaže da se u ovom slučaju radi o balkanskom kozaštvu, ne o ruskom. Dok je kozački general Zaplatin podsetio na prijateljstvo Rusije i Srbije koje traje godinama, ali je i skrenuo pažnju da je Rusiji svakako u interesu da Srbija bude samostalna i nezavisna.

Foto: Privatna arhiva

*Foto: Telegraf

-  Ja sam punomoćnik i oficijalni predstavnik Saveza dobrovoljaca za Balkan, tako da sam pre dolaska ovamo razgovarao sa rukovodiocem Saveza koji je neposredno vezan sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Nažalost, nikad se nisam sreo sa njim lično. Putin je pravi lider, može se videti od 1999. godine dosad šta je on sve uradio, mi vidimo rezultate, učvršćenje zemlje -rekao je Zaplatin o ruskom predsedniku i istakao delovanja u Ukrajini i Siriji.

Kozaci na Balkanu sebe predstavljaju kao pomoć armiji i poručuju da ih nikako ne treba shvatiti kao paravojnu formaciju, kako su predstavljeni u nekim medijima i krugovima.

 

- Pozdravljam sav bratski srpski narod i spremni smo da sa svima sarađujemo u smislu održavanja tradicije, vere i kulture. Spremni smo otvoreno razgovarati i pomagati sa svima onima koji s okrenuti našim ciljevima - zaključio je kozački general Zaplatin.

Kao Savez kozaka Balkana, okrenuti su prema slovenskom i pravoslavnom profilu, tako da "ne očekuju ali i ne bi bilo poželjno da Turska bude jedna od članica", kako tvrde predstavnici kozaka. Ogranak "Ambasadorske kozačke stanice Svetosavska" u Srbiji objedinjuje rad kozaka i sa onima u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Foto: Privatna arhiva

*Foto: Privatna arhiva

Što se tiče ruskog kozaštva, u Rusiji postoji poseban program a tiče se uzrasta do 20. godine, kao i zakon koji isti uređuje. Ova zemlja ima 11 kozačkih vojski, čiji se atamani potvrđuju od strane predsednika države, Vladimira Putina. Kao i što je poznato, u Rusiji je veliki akcenat na vojno-patriotskom vaspitanju i obrazovanju mladih, u šta su uključeni državni univerzitet u Moskvi i kadetski korpusi.

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top