BalkansPress

Dobro došli!

Da vas bilo kog drugog dana pitamo da li znate ko je Zoltan Dani, verovatno ne biste imali pojma, teško da biste se setili. Ali, na 18. godišnjicu NATO bombardovanja tadašnje SRJ, to ime vam sigurno nešto govori. Svi smo bili ponosni na njega kada je oborio ono poslednje čudo američke tehnike, nevidljivog, F 177.

Danija smo sreli i s njim se ispričali na Kalemegdanu, gde je u okviru postavke Vojnog muzeja izložena i lansirna rampa i raketa, deo borbenog kompleta raketnog sistema kojim je 27. marta oko 20.30 sati oboren avion – F117A.

 

Penzionisani pukovnik SRJ je od snimanja dokumentarnog filma “Drugi susret”, iz 2011. godine, reditelja Željka Mirkovića, postao prijatelj sa američkim pilotom koji je bio u “nevidljivom”, a koji potiče sa prostora bivše Jugoslavije.

Dejl Zelko ima slovenačke krvi. Bila je to prilika da se takvim filmom pošalje poruka mira celom svetu, kao i da je porodica ono što nam je najvažnije – objašnjava Dani.

Foto: Wikipedia/U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Aaron Allmon II

*Foto: Wikipedia/U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Aaron Allmon II

Pogledajte trejler za dokumentarni film “Drugi susret”:

Prema njegodim rečima, film je prikazan u više od 70 zemalja širom sveta i bio je više nego lepo prihvaćen. Do sada je film osvojio oko 15 nagrada.

Bio je kandidovan za Oskara, ali, kako priča Zoltan Dani, iz finansijskih razloga sve je ostalo mrtvo slovo na papiru. Nije bilo novca za marketing.

Kada ga je davno sin pitao šta bi rekao pilotu oborenog aviona, Zoltan mu je odgovorio da bi ga pozvao na piće. Jer obojica su, smatra, bili profesionalci koji su izvršavali svoje zadatke.

PROČITAJTE: 

I tako se rodila ideja za dokumentarni film. Od prvog, ratnog susreta u Buđanovcima preko prvog mirnodopskog susreta u pekari u selu kraj Kovina gde Dani živi sa porodicom.Zelko i Dani su sada već stari prijatelji.

– Mi se čujemo, razmenjujemo sasvim obične, svakodnevne teme.

Sad je bila kod njih teška zima, onda mi on slao slike kako su skupljali drva pre zime.

Kaže, “valjda će biti dosta”, naravno, nije bilo dovoljno, pa kaže “opet ja i drva”.

– On ima petoro dece, bori se i on. Isto je u vojničkoj penziji. Radi u jednoj firmi kao savetnik za ergonomiju – objašnjava Zoltan.

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top