BalkansPress

Dobro došli!

Ogromna zver je unakazila Lija, ali je pukom srećom preživeo napad. Spasao ga je nož koji je imao u džepu sa kojim je uspeo da ubode medveda, iako ga je životinja prethodno skoro oslepela.

Lovac Li Bruk koji je preživeo napad grizlija, više od godinu dana je rekonstrusiao lice hirurškim putem, pokušavajući da vrati nekadašnji izgled. Li je bio u Planini Vioming u SAD u lovu na jelene, kada je ga je iznenada napala ženka medveda.

 

Ogromna zver je unakazila Lia, ali je pukom srećom preživeo napad. Spasao ga je nož koji je imao u džepu sa kojim je uspeo da ubode medveda, iako ga je životinja prethodno skoro oslepela. Krv se slivala niz njegovo lice, ništa nije video, samo je nasumično ubadao životinju u borbi za goli život.

Povrede su bile zastrašujuće, lekari u švedskom medicinskom centru Englvud su ga spasili, ali period oporavka je tek bio pred njim.

- Poželeo sam da sam mrtav, rekao sam prijateljima da su me trebali pustiti da iskrvarim do smrti - rekao je Li, nakon što su mu prijatelji pomogli da plati lečenje.

- Osećao sam neverovatan adrenalin u nadi da ću sresti jelena, a onda se medved pojavio niotkuda. Samo sam u jednom trenutku osetio njegovu njušku na svom licu, otkinuo mi je deo nosa i gornju usnu. Krv me je oblila i izgubio sam svest - ispričao je Li.

*Foto: Printscreen / Kdvr.com

- U jednom trenutku sam se osvestio i shvatio da moram da se borim, izvukao sam nož iz džepa. Ne znam da li bih imao hrabrosti da ubodem medveda da sam ga video, bio sam slep od krvi. Nakon nekoliko uboda, zver je odustala. Nakon sat vremena stigla je pomoć, a onda je nastupio dug put lečenja i oporavka - ispričao je Li.

 

Li Bruk je proveo pet meseci u Koloradu. Bio je mesec dana u veštački izazvanoj komi na švedskoj rekostruktivnoj hirurgiji. Tri meseca je prolazio kroz operacije, koje su neretko trajale i po 24 sata.

Lekari su uspeli da sačuvaju deo njegovog nosa, sve uz pomoć krvi iz ruke koja "hrani" nos, jer u taj deo tela nema normalan dotok krvi zbog velikih povreda. Preostali deo nosa lekari u narednom periodu planiraju da rekonstruišu.

*Foto: Printskrin / Kdvr.com

- Onda ću biti novi Li - dodao je.

Nakon toga Li je dva meseca ponovo učio da jede, uz lekarsku pomoć trudio se da prevaziđe traume.

- Mi nismo samo lečili njegovo telo, već smo se zaista trudili da se mentalno oporavi. Sadašnje Liovo lice je nastalo brojnim hirurškim intervencijama, presađivali smo kožu sa desne noge na lice. 

Hrskavicu smo koristili sa raznih delova tela, uključujući rebra i uši. Za rekonstrukciju lica smo koristili kosti noge, iako ima dosta metalnih pločica i vijaka u glavi, oporavak i operacije mu tek predstoje - zaključio je hirurg Bensone Pulikotil.

(BalkansPress / Mirror.co.uk)

 

Scroll to top