BalkansPress

Dobro došli!

Željko je 12. marta 2014. godine doživeo infarkt. Prilikom reanimacije, došlo je do ozbiljnih komplikacija kad mu je mozak oštećen. Od tog dana Željko ima dijagnozu: budna koma s gotovo nefunkcionalnim bubrezima i jetrom.

Željko Popović (41) je u budnoj komi već četiri godine, diše preko kanile, hrani se špricem, gleda, pokreće glavu, ruke i noge, čuje. Za njegovo dalje lečenje  potrebna je svakodnevna fizikalna terapija, ali i pomagala. Za Željkovu negu, pelene i sanitetski materijal potreban je u velikim količinama.

 

Željko je 12. marta 2014. godine doživeo infarkt. Prilikom reanimacije, došlo je do ozbiljnih komplikacija, a tom prilikom mu je mozak oštećen. Od tog dana ima dijagnozu: budna koma sa gotovo nefunkcionalnim bubrezima i jetrom.

Željko je u budnoj komi četiri godine

*Foto: Privatna arhiva / Željko je u budnoj komi četiri godine

Nakon puštanja iz bolnice, Željko je spao na kilažu od 34 kilograma, ali je zahvaljujući roditeljima povratio kilograme i sada je prešao na blendiranu hranu. Počeo je da reguje na glas svoje majke, ali se nažalost još uvek nije probudio.

 

Obzirom, da je već nekoliko godina na kućnom lečenju, sa njim svakodnevno rade njegovi roditelji zbog nedostatka novca za terapeuta. Zajedničkim radom i trudom, postigli su to da se više ne hrani sondom, da su mu vežbama desnu ruku gotovo ispravili iz položaja grča, skinut je sa aparata za disanje, jede na usta, gleda, čuje, reaguje. Niko još uvek ne zna, da li Željko vidi...

Željkov otac vežba sa njim

*Foto: Privatna arhiva / Željkov otac vežba sa njim

Željkova majka, Božica živi za dan kada će joj on reći tri, za nju magične reči, "žedan sam", "gladan sam" i "hladno mi je". Samo želim da moje dete ustane iz kome. Ja još uvek gajim nadu, i verujem da će se on probuditi i ustati. Živim njegov život, provodim sa njim 24 sata i ne kajem se što ne radim ništa drugo. Moj suprug i ja smo penzioneri i imamo minimalac, a troškovi često prelaze i 108.000 dinara, priča Božica.

ŽELJKO POPOVIĆ SA MAJKOM KOJA ŽIVI ZA DAN KADA ĆE SE ON PROBUDITI IZ KOME

*Foto: Privatna arhiva / Željko Popović sa majkom 

Željkovi roditelji sav novac daju na pelene, gaze, pudere kreme, mleka, vlažne maramice, fiziološke rastvore, hidrogene i još gomilu stvari bez kojih on ne može.

Moj Željko je uvek čist, i miriše. Uvek mu je čista kosa, presvučen je i suv. Imao je problema sa dekubitusom koji smo uspeli uspešno da mu saniramo, ali je nažalost i dalje u ovom stanju. Kada ga pogledam, srce mi se kida jer znam kakav je bio, nasmejan, raspoložen, komunikativan i mogu reći veliki šaljivdžija, a sada je biljka, objašnjava nam Željkova mama i dodaje:

ŽELJKO POPOVIĆ, PRE I POSLE

*Foto: Privatna arhiva / Željko Popović pre i posle

Koliko god je situacija strašna, ja sina mogu da pomazim, poljubim, pričam mu, umesto da mu nosim cveće na grob, i na tome sam dragom Bogu najviše zahvalna.

Željkov otac se bavio cvećem i poljoprivredom, ali je svu zemlju morao da proda zbog Željkovog lečenja. Zajedno sa svojom suprugom, svaki trenutak, provodi sa sinom, a nadu još uvek nije izgubio.

Otac hrani Željka

*Foto: Privatna arhiva / Otac hrani Željka

Dao sam mu ime Željko jer sam ga mnogo želeo, i znam da me moj Željko ne bi tek tako napustio. On će ozdraviti, duboko verujem u to, priča kroz suze Živko Popović.

Zdravstveno stanje Željkovih roditelja nije u najboljem stanju.

 

Njegov otac boluje od visokog pritiska, a majka je operaciju kukova odložila, a sada već i zaboravila jer sav novac ide na Željkovo lečenje.

Božica Popović najviše žali što nije dobila podršku od države, zdravstvenih radnika, pravnika. Sama je učila kako da pomogne svom sinu, a svaki njen vapaj za pomoć ostao je u tišini.

Sami smo učili kako da mu menjamo bromilu jer mu u bolnici nije menjana čak 115 dana, zato se jedva izborio sa bakterijama koje su ga iznova i iznova napadale. Doktorka koju smo zvali za pomoć nije dolazila dve godine, a špriceve jedva nabavljam. Osećam se poniženo što moram da molim za pomoć, koja treba da mi bude pružena od strane nadležnih organa, ali svu snagu čuvam kako bi bila tu za mog sina, u svakom trenutku, priča, Božica.

Kako bi se Željkovo stanje održalo stabilnim, njemu je neophodan jači aspirator, adekvatan krevet, kolica, potrošni materijal u vidu katetera i gaza, fizikalne terapije.

Svi zajedno, možemo da pomognemo Željku i njegovim roditeljima!

Upišimo 276 i pošaljimo SMS na 3030. Ovom hrabrom čoveku možemo pomoći uplatom na dinarski i devizni račun, kao i putem linka e-doniraj.

Olakšajmo Željku život! Budimo humani!

(BalkansPress / Espreso.rs)

Scroll to top