Frimen je u emisiji izgovorio da su "Srbi krivi za rat u bivšoj Jugoslaviji, genocid i etničko čišćenje".

Samo nekoliko dana nakon što je Srbe u Republici Srpskoj učinio ponosnima kanal "National Geographic" objavivši snimak o ekstremnim sportovima u kanjonu reke Vrbas, on ih je i naljutio. Naime, poznati glumac Morgan Frimen i tim NG su boravili prošlog leta u BiH i rezultat njihovog rada je objavljen u medijima. U to vreme sastao se sa bošnjačkim novinarima, osnivačem TV stanice i vlasnikom Senadom Hadžifejzovićem i njegovim sinom Feđom. Posetili su Sarajevo i Srebrenicu.

 

Emisija "Priča o nama" sa Hadžifejzovićem emitovana je u nedelju uveče i pokrenulaje lavinu komentara protiv Frimena, Hadžifejzovića i NG.

U toj emisiji Hadžifejzović je za događaje u Sarajevu i Srebrenici optužio Srbe da su počinili ratne zločine i da su krivi za rat u bivšoj Jugoslaviji.

Posle gomile netačnih činjenica koje je izneo Hadžifejzović, Frimen je i sam izgovorio da su "Srbi krivi za rat u bivšoj Jugoslaviji, genocid i etničko čišćenje".

*Foto: Printscreen / Youtube / CIR Admin

Šef Udruženja bivših logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra da izjava Frimena ukazuje na to da on nema pojma o istoriji regiona, jer spski narod njikada njije vodio invazione, već odbrambene ratove.

- Srbi su se branili kroz istoriju kao što je bio slučaj u Prvom svetskom ratu, a i kada su to priznale velike svetske sile, Srbi nisu menjali svoje granice, niti uzeli nešto što je pripadali drugima. U prilog tome, granice sadašnje Srbije su ono čime su oni sada zadovoljni - poručio je Dukić.

 

Šefica Udruženja ženskih žrtava rata Božica Živković Rajilić rekla je medijima da holivudski glumac i kanal NG zaslužuju tužbu zbog tvrdnji da su Srbi krivi za zločine u bivšoj Jugoslaviji, genocid i etničko čišćenje.

- Optužbe prikazane u ovom dokumentarcu su perverzne, zlonamerne i s ciljem da oklevetaju srpski narod i Republiku Srpsku - rekla je Rajilićeva, prenosi balkaneu.com.

*Foto: Profimedia / Alamy

Prema njenim rečima, najmanje što sada Frimen može da uradi je da napravi dokumentarac o srpskim žrtvama.

- Neka sasluša nas ženske žrtve rata, dok smo još žive, pa možemo da mu kažemo koje smo zločine preživele. Neka napravi dokumentarac ako je heroj i ako može da sluša o svim tim užasima - pozvala je Rajilićeva.

Društvene mreže bile su zapaljene debatama o tom pitanju. Gnev je bio vidljiv i osetio se u mnogim komentarima i mnogi su vređali Frimenovo ime.

Zapravo NG je emitovala epizodu u vrlo osetljivom momentu u BiH u vreme predizborne kampanje. Sa te tačke gledišta dokumentarni film NG još više je opteretio narod već dovoljno opterećen prošlošću.

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top