BalkansPress

Dobro došli!

Jedan od najpoznatijih svetskih diktatora koje je čovečanstvo ikada iznedrilo svakako je bio i Sadam Husein.

Dugogodišnji vođa Iraka ubijen je 30. decembra 2006. godine, a tri godine pre njega Udaj i Kusaj, Sadamovi sinovi. Kada je ubijen Udaj Husein, mnogi su po prvi put u životu odahnuli. Bilo je jako puno Iračana koji su se daleko više plašili Udaja nego Sadama.

PROČITAJTE: NEMAMO MNOGO VREMENA Virusolog iz Kine upozorava da ova zemlje krije KLJUČNE DOKAZE O KORONI: Pobegla u Ameriku da otkrije sve tajne, kaže da ovo može spasiti svet

Ko je bio Udaj Husein

Pravo je pitanje šta nije bio. Ohol, bahat, bezobrizan, nasilan, prepreden i autoritativan.

Sve što je radio, radio je sa ogromnom dozom izazivanja straha kod onih prekoputa, a neretko je i sam posezao za najgorim metodama "prevaspitavanja".

 

Udaj Husein završio je srednju školu baš kako je započeo i fakultet - sa najvišim ocenama.

Dobio je diplomu inženjera kao najbolji u generaciji 73 studenta. Nakon njegove i smrti Sadama Huseina, isplivale su na površinu neke od "pravih" istina poput one da je bio zapravo najgori student koji nijedan ispit nigde ne bi položio da nije bio tatin sin.

Pljuvao, tukao, mučio i ubijao

Njegovo iživljavanje kretalo se od omalovažavanja i psovanja sagovornika, do fizičkog maltretiranja, prebijanja i mučenja, pa do same smrti onog ko bi mu zasmetao.

Upravo to je i sam irački diktator primetio kod sina pa ga zato nikada nije postavio za svog naslednika.

Udaj je voleo brza kola, kaubojske čizme, napadanja nedužnih, iživljavanje nad slabijima i američki kaubojsko-gangsterski stil života.

 

Voleo je da nosi kaubojske čizme i da u njima po Bagdadu izaziva strah i trepet. Otac ga je poštovao do onog trenutka kada je saznao da je Udaj do smrti pretukao jednog slugu jer je bio nezadovoljan servisom.

Nakon što je ranjen u atentatu 1996. Udaj se našao u očevoj nemilosti, a naročito kada je saznao da je lista onih koje je ubio daleko veća od imena jednog čoveka.

Udaj je ipak imao neke funkcije - bio je predsednik iračkog Olimpijskog komiteta, Fudbalskog saveza Iraka i Iračkog novinarskog društva, ali i vlasnik najuticajnijeg iračkog lista Babel i TV stanice Šebab.

 

Kidnapovao pa silovao najlepše devojke

Znajući da nijedna normalna Iračanka nikada ne bi provela noć s njim, Udaj je odlučio da koristi neobičan "metod" prilaženja lepšem polu.

Sadamov sin bi krenuo uveče limuzinom po gradu i kada bi ugledao neku lepu ženu, uglavnom u noćnom klubu, on bi je strpao u auto, odveo kući i silovao do zore.

Lista silovanih žena sigurno prelazi 1.000 a i magazin "Tajm" je posle njegove smrti pisao o tome.

Ubijao oficire zbog plesa i pozdrava

Udaj Husein jednom prilikom je ubio oficira koji mu na proslavi nije dozvolio da zapleše sa njegovom suprugom.

Zapravo ga je toliko pretukao da je nesrećni čovek preminuo u bolnici od povreda.

Drugom prilikom je davio a onda i ubio oficira koji mu nije salutirao prilikom prolaska.

 

Zbog poraza šišao fudbalere do glave

Nije tajna da je jedan od prvih Udajevih izazivanja straha kod naroda bilo čuveno šišanje fudbalskih reprezentativaca Iraka na ćelavo.

Kako nisu uspeli da se kvalifikuju za jedno veliko takmičenje, Udaj Husein naredio je da se svi ošišaju do glave, a jednog igrača kaznio je neviđeno brutalno.

Jadnik je morao da šutira kamen u obliku lopte iz sve snage dok se nije čulo da je polomio stopalo!

Četiri godine imao dvojnika

Iračani danas znaju i da je svojevremeno jedan čovek čitave 4 i po godine izigravao Udaja Huseina. Njegovo ime je Latif Jahija a sa Udajem se znao iz školske klupe.

On je bio zadužen za pojavljivanja na javnim mestima a morao je da obeća i da će štititi Udajev život kao svoj.

- Udaj je od malena bio arogantan, bezobziran i bahat. On i Latif nikada se nisu voleli ali su morali da sarađuju jer je momak ličio na Sadamovog sina i to mnogo. Zato je izabran da mu bude dvojnik. 

 

Sadam se plašio da će jednom neko ubiti Udaja pa je poturao Latifa. Zato je Latif morao i na estetske operacije i fizičke pripreme kako bi mu telo ličilo na Udajevo - prenose mediji sa Zapada reči ljudi bliskih porodici Husein.

- Alah mi je dao dva sina a sada i trećeg. Pazi da me ne naljutiš - bilo je prvo što je Sadam Husein rekao Latifu Jahiji.

Baveći se nezakonitim poslovima, Udaj Husein dočepao se enormnog bogatstva.

Ulagao je u poslove po Evropi i SAD. Za to vreme koristio je Latifa kao živi štit. Kada je krenuo rat u Zalivu, Latif je iskoristio nepažnju vrha vlasti i pobegao je preko Turske do Beča. 

Kakav je bio Kusaj Husein

Drugi Sadamov sin Kusaj, koji je takođe poginuo u napadu američkih vazdušnih snaga 2003. godine, bio je prilično drugačiji od brata.

Miran, strpljiv i večito sa beležnicom i olovkom u rukama, kako bi zapisivao sve što otac govori.

Nije ni on bio cvećka, ali i odnosu na Udaja jeste.

Na kraju, treba reći i da se noć nakon smrti Udaja i Kusaja Huseina, koje su iste večeri ubili Amerikanci, u Bagdadu mogla čuti pesma i pucalo se u vazduh do zore.

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top