BalkansPress

Dobro došli!

Kao usamljenik je proveo poslednjih 11 godina, mada jeste razmišljao da se oženi i po peti put.

Iako je umro pre skoro 30 godina, Milovana Baranca iz zaseoka Ristići kod Višegrada, osim kao dobrog domaćina i veseljaka, meštani i dalje pamte i spominju kao četvorostrukog mladoženju koji je nadživeo svoje supruge Zorku, Radinu, Radenku i Ivanku.

PROČITAJTE: VEDRANA RUDAN: Kako nisi skužio da će tvoje dijete poginuti da bi se nečiji okot mogao voziti u Mercedesu!

 

Na jednom mermernom spomeniku, na groblju u selu Crnčići, uz fotografiju pokojnika, nalaze se i imena njegove tri venčane supruge. Četvrta je sahranjena u blizini, prenosi Glas Srpske.

Milovanov unuk, Srpko Baranac i danas se seća dede, jer, kako kaže, za vreme raspusta dolazio je na selo i družio se s Milovanom u velikoj kući od lučevih brvana.

Kako kaže, deda je sve svoje supruge nadživeo i umro je 1990. godine neposredno pre početka rata, koji bi mu da je poživeo, bio treći u životu, jer je rođen 1905.godine. Iako je život proživeo sa četiri žene, poslednjih 11 godina, proveo je kao usamljenik, mada jeste razmišljao da se oženi i po peti put.

 

Milovanov komšija Ljupko Baranac kaže da je Milovan bio dobar domaćin i veseljak, te da je dobio troje dece sa prve tri žene.

Kako je naveo, sve Milovanove supruge umrle su prirodnom smrću, jer bila su teška vremena i na selu se mnogo radilo. Kad bi se neka žena razbolela, retko koju bi odveli kod lekara, jer je selo bilo daleko od grada i nije bilo puteva kao danas.

 

Milovan Baranac radio je kao rudar u Vardištu, ali se bavio i seljačkim poslovima, kako bi mogao da izdržava brojnu familiju. Imao je dvojicu braće.

Kuća kao svjedok

Kuća Baranaca je i danas jedna od najljepših u zaseoku Ristići. Potomci Milovanovi i njegove braće planiraju da je zaštite i renoviraju kako bi podsjećala na njihove najmilije i život sela i seljaka u nekom prošlom vremenu.

Scroll to top