- Jedna takva ljudska veličina i heroj ne zaslužuje da Srbija zaboravi šta su njegovi saborci i on učinili za odbranu naše zemlje. Posle NATO agresije lično ga je odlikovao Slobodan Milošević tadašnji predsednik SRJ - priča rodbina Miodraga Milovanovića (39), heroja s Košara koga je prošle nedelje posle svađe u saobraćaju ubio komšija Marko Đ. (29).

 

- Miodrag je bio na Kosovu 1999. godine, kad je bio na odsluženju vojnog roka. Iako ranjen i s gelerima u telu, dva dana nakon otpusta iz bolnice samoinicijativno je ponovo otišao u borbu. Stavljao je glavu gde niko nije smeo nogu, i to s nepunih 19 godina. Heroja je kukavički ubio taj mladić i sve nas zavio u crno - pričaju rođaci čoveka koji je ostavio iza sebe suprugu i dva maloletna sina.

*Foto: Privatna arhiva

Miodrag Milovanović odlikovan je 16. juna 1999, dve nedelje po završetku NATO agresije.

- Dobio je od predsednika države Medalju za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti za izuzetno zalaganje u obavljanju dužnosti i izvršavanju zadataka u odbrani otadžbine. Bio je ponosan na ovo odlikovanje - kažu njegovi rođaci i dodaju:

 

- Tragedija koja nas je zadesila je velika. Deset dana pre pogibije smo sahranili njegovog rođenog strica, koji je živeo u kući pored. Za njegovog oca, koji je izgubio brata i jedinog sina, nema utehe.

*Foto: Privatna arhiva

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top