BalkansPress

Dobro došli!

Od rane mladosti posvetila je život Bogu kao monahinja, velika podvižnica ljubavi Hristove. Sada njena duša hita u zagrljaj Onome kome je ceo svoj život verno služila, saopštila je Eparhija Raško-prizrenska povodom upokojenja mati Efrosinije igumanije manastira Gračanica.

Monahinja koja je sve one koji su je upoznali učila o snazi molitve, upokojila se juče u 90. godini života.

Pod svetovnim imenom Marijana Jeremić rođena je u selu Viča kod Dragačeva.

 

Crkva joj je uvek bila u srcu

- Nas je bilo 22 u kući. Otac mi je bio Solunac i dva puta se ženio. Imala sam četiri brata i pet sestara – rekla je ona u intervjuu za emisiju "Čuvari Kosmeta" novinarki Miri Lolić Močević.

Mati Efrosinija ostaće najviše upamćena po ljubavi prema Bogu koja se u njoj javila još kada je bila dete.

- Kada sam imala šest i po godina, pobegnem od kuće u crkvu Sveti Ilija, oko dva kilometra od naše kuće, sve peške. Tada je u crkvu došao jedan kaluđer sa Svete gore. Sedi on na klupi ispred crkve sa sveštenicima, a ja devojčica, ali meni je u srcu samo Bog. Ja pipnem njegovu mantiju i kažem mu "ja ću to da nosim" i sednem mu u krilo. On mi kaže "beži, dete, ko zna šta ćeš biti". Ništa, ja ćutim, ali znam – govorila je mati Efrosinija.

Želja da se zamonaši ispunila joj se nakon Drugog svetskog rata. Godine 1948. dolazi u manastir Gračanica, a devet godina kasnije tu je monaši tadašnji episkop Raško-prizrenski, potonji patrijarh Pavle.

U manastiru prolazi kroz brojna poslušanja, vrlo revnosno ne štedeći sebe, a sa sotalim sestrama deli brojna iskušenja nametnuta od tadašnjih vlasti.

- Komunizam veru uništio kod glupoga naroda, a kod kulturnog i vaspitanog nije. Dođu profesori sa decom i veze nemaju ko je podigao Gračanicu. Pitajte druge religije, svoje znadu. A Srbi svoje ne znadu – govorila je ona u emisiji "Čuvari Kosmeta".

Monaštvo je u i to vreme na Kosovu trpelo svakakve torturu, samo što su ondašnji vinovnici bili prvenstveno Srbi. Njihovi sunarodnici skidali su ikone po hramu, oduzimali manastiru konake, priloge, a jednom su čak i skinuli ikonostas iz Gračanice, rekli monahinjama "dođite da vidite kako gori vaš Bog" i naložili vatru.

 

Manastir Gračanica

- Mi smo se bili sa njima kada nam nisu dali da radimo u njivi, ove odore, to je sve bilo pocepano. Nisu to bili samo komunisti, već i narod, svi pljuju nas. Sad nam mnogo tih istih pruža ruku. Išle smo bose, dronjave. Sve je to bila muka, ali nadali smo se uvek da će to Bogorodica da oslobodi – rekla je ona.

Tom trpljenju naučio ju je patrijarh Pavle, koji joj je i dao čin monahinje.

Patrijarh Pavle preveo ju je u monaški čin

*Foto: Promo

Patrijarh Pavle preveo ju je u monaški čin

- Zapamtio je kada su mu u Beogradu psovali Bogorodicu. Rekao nam je: "Nemojte ništa da se žalite, kad Bog trpi, trpimo i mi" – govorila je ona.

Mati Efrosinija postala je igumanija Gračanice 1992. godine. Za vreme njene uprave urađeno je dosta na očuvanju manastira: ekonomija je proširena, izgrađen je novi konak, vršeni su slikarsko-konzervatorski radovi na živopisu, sanirane pomoćne zgrade, stari konaci i crkva, podignuta je nova zvonara i izgrađen ogradni zid porte.

 

U manastiru je provela ceo svoj život

Ono po čemu je svi pamte igumaniju Efrosiniju je njena posvećenost molitvi i ljubavi prema Gospodu koje je brojne mlade ljude privuklo duhovnom životu, a od kojih je tridesetak sestara, među je kojima i svoju majku Živku, zamonašila u manastiru Gračanica, gde je dobila ime Lidija. Njenim zalaganjem se u manastiru Gračanica i danas svakodnevno služi Sveta Liturgija i ceo ciklus bogosluženja.

Igumanija Efrosinija je decenijama bila svedok svega što se dešavalo na Kosovu i Metohiji i sa monaštvom i sa narodom.

Svojim milosrđem i čovekoljubljem pomogla je brojne napaćene, a potom i izbegle ljude koji su spas i pomoć tražili u manastiru.

Prošle godine u čin Velike Shime zamonašio ju je sadašnji episkop Raško-prizrenski Teodosije. Verna svojoj ljubavi prema manastiru Gračanica i pored brojnih iskušenja, ostaje u njemu do kraja ...

- Volim da budem sama, tad se najbolje molim Bogu. Ja Boga volim više nego sve. Mi bez Boga ništa ne možemo, ni da se molimo, ako nam On ne da. Mi sve brige možemo da predamo Njemu. Kaže mi moja zamenica "mati, nemamo goriva, nemamo ovo ili ono"... a ja pogledam u moje ikone i razmišljam "što se ja brinem? Gospode, ti si rekao – svu brigu dajte meni". Najjača je jaka vera, a mi nemamo vere koliko treba. U velikoj nezdoni mi se molimo, ali nemamo one vere koja nam najviše treba – govorila je ona.

Opelo upokojenoj igumaniji Efrosniji služi episkop Raško-prizrenski Teodosije sa početkom u 12 sati u manastiru Gračanici.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top