BalkansPress

Dobro došli!

Iako je uživao veliku populrnost i uveseljavao ljude širom zemlje, pevač se suočavao sa teškim trenucima.

Vladimir Savčić Čobi proslavio se sedamdesetih godina prošlog veka, a dugo je uveseljavao publiku pesama, od kojih su mnoge postale evergrin.

PROČITAJTE: CEO INTERNET JE VESEO! OŽENIO SE ANDRIJA MILOŠEVIĆ? Uskoro će i prinova...

Karijeru je započeo kao bubnjar, iako je prethodno svirao violinu i trombon. Godine 1967. osnovao je sarajevsku grupu "Vokins", pa zatim i grupu "Čobi i njegove sjenke", kada i dobija nadimak Čobi, po tada popularnoj svetskoj zvezdi Čabi Čekeru.

 

Godinu dana kasnije postaje član grupe "Pro arte", da bi više od dve decenije važio za jednog od najpopularnijih jugoslovenskih pevača.

Po prestanku rada sa grupom "Pro arte" nastavlja solo karijeru u saradnji sa tada najpopularnijim autorima: Đorđem Novkovićem, Arsenom Dedićem, Kemalom Montenom i drugim.

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina Čobijeva karijera se vezuje za brojna gostovanja po gradovima Amerike i Australije.

1996. godine vraća se na jugoslovensku scenu kao glumac u poznatoj humorističkoj seriji "Složna braća", u kojoj dobija zapaženu ulogu Fikreta Halimića - Fike.

U svojoj bogatoj karijeri, sa grupom "Pro arte" i samostalno ostvario je tiraž od oko osam miliona ploča, što ga svrstava među najpopularnije izvođače svih vremena na prostorima bivše Jugoslavije.

 

Iako je uživao veliku populrnost i uveseljavao ljude širom zemlje, pevač se suočavao sa teškim trenucima. Povukao se sa scene i posvetio supruzi Mirjani koja je bolovala od tumora na mozgu. U tom periodu pevač se suočavao sa još jednom bitkom otkrivši da boluje od raka debelog creva.

Nakon višegodišnje borbe preminuo je 2009. godine

Pesmu "Za nju ne pevam više" je posvetio supruzi Mirjan

(BalkansPress / Espreso.rs)

Scroll to top