Uroš Filipović, učenik četvrte godine Šeste beogradske gimnazije danas je dobio nagradu za pronalak Svetske organizacije za intelektualnu svojinu.

Sve je više činjenica koje, bez sumnje, ukazuju da će mnoge profesije zameniti roboti, a veštačka inteligencija, sasvim je sigurno, najpre bi mogla bez posla da ostavi masere. Zašto?

Gimnazijalac iz Beograda – Uroš Filipović (18), učenik četvrte godine Šeste beogradske gimnazije napravio je robotsku ruku koja masira leđa zbog koje je danas dobio nagradu za pronalak Svetske organizacije za intelektualnu svojinu. Uroševa robotska ruka, što mu je i bio cilj, trebalo bi da spasi milione ljudi koji se pate sa bolovima u kičmi.

 

Uroš, koji je već pet godina član Centra za talente Beograd, otkriva za Telegraf.rs da su mu ideju za ovaj projekat na neki način dali mama i tata, koji su se, usled takve prirode posla, stalno žalili na bolove u leđima.

– To je moja kreacija od prošle godine. Svake godine u Centru za talente radimo projekte i eto ja sam se prošle godine setio da bi možda mogao da napravim mašinu koja rešava jedan veliki i raspostranjeni problem širom sveta – bol u leđima nakon dosta sati rada. Moj tata ima problem, svaki dan kada se vrati s posla on se žali kako ga bole leđa. I mama, takođe, tako da su mi oni bili podstrek, pa sam hteo da napravim tog robota koji, iako još nije potpuno gotova mašina, radi – priča Uroš za naš portal.

Mašina je, kaže on, napravljena da bude što lakša za korišćenje. Prilikom njene izrade mislio je na sve. Morao je da vlada znanjem ne samo iz informatike, matematike i fizike već i medicine. Evo i zašto to kažem.

– Bol u leđima je generalno uzrokovan spazmom odnosno grčevima u mišićima na leđima. On u sebi taloži mlečnu kiselinu i dosta drugih štetnih materija, pa sistem pokušava da prokrvari u tom delu i da sve te materije izbaci iz sebe. Pošto je taj deo prokvljeniji ima i veću temperaturu nego ostatak organizma, pa uz pomoć termalne kamere detektujem spazmove. Kamera, naime, slika to infracrveno zračenje koje dolaze sa leđa i u rezoluciji 480 sa 630 dobijam sliku na kojoj je tačan položaj gde se nalaze ti spazmovi koji uzrokuju bol. Kada znam na slici gde se oni nalaze, te koordinate kroz algoritme, koje sam napravio, prenesem u 3D odnosno u realni svet, i ruka može da se spusti na bolno mesto i da tretira problem. Posle nekoliko masaža bol nestaje – tvrdi ovaj mladi genije.

 

Na konstataciju da lekari kažu da i prilikom masaža treba veoma voditi računa da se neki živac ne ugrozi, Uroš kaže da to ne može da se dogodi. Ništa nije prepustio slučaju:

– Napravio sam sistem koji, u stvari, meri kolika se sila vrši na leđima. Implementirao sam modul za merenje težine. Naime, težine sila je isto što i težina, doduše, sve to se prebacuje u masu i odmah dobijamo podatak koliku silu može da izdrži određeni modul.

Robotska ruka je relativno gotova ali da bi bila potpun proizvod u smislu dizajna i drugih stvari, Uroš kaže da je potrebno još vremena i ljudi. Ovaj talenat, kojem je potrebno mnogo ramova da bi uramio svoje diplome, planira da upiše Elektrotehnički fakultet (ETF) u Beogradu, i za razliku od većine njegovih vršnjaka koji već razmišljaju da odu preko grane ili bar po završenom fakultetu, on ne želi da učestvuje u odlivu mozgova.

– Generalno, voleo bih da ostanem ovde. Jednostavno, gde god da odete u svetu uvek ćete biti stranac. Koliko god tamo negde da pokušavate i vremena da potrošite, opet ste stranac. Ovde je totalno drugačije. Imam svoje drugove ovde, i porodica mi je ovde, tako da bih voleo da ostanem ali, naravno, sve to zavisi od situacije… Ako se i desi da neko znanje ne mogu da mi pruže ovde otišao bih u inostranstvo, ali bih se vratio nakon školovanja. Možda osnujem firmu… – tvrdi on.

 

Kada bude upisao fakultet nedostajaće mu Centar za talente iako će nastaviti da se bavi svime čime se do sad bavio a što je istovremeno i njegov hobi, i škola, i posao, i ljubav…

– Naravno, voleo bih da nastavim da se bavim ovom oblašću, da naučim još dosta matematike, fizike i programiranja. Projekat robotske ruke je i medicina i matematika i informatika odjednom. Moji drugovi se bave čim i ja. Mi u Centru za talante smo svi jedna porodica, stalno smo zajedno. Direktor Centra, čika Nikola nas čuva, takođe i mentori. Ovu priliku koristim svima njima da se zahvalim, pogotovo mentoru Mateji Opačiću na silnoj pomoći tokom svih ovih godina, zatim STARTIT centru… Pogledajte kako masira Uroševa robotska ruka:

Scroll to top