BalkansPress

Dobro došli!

Priča Igora Čobanovića koji je ujedno i autor knjige kratkih priča i aforizama pod nazivom “Aforizmi i druga nerazmišljanja”, o baki i njenim savetima "zlata vrednim", nateraće vam suze na oči.

Priča je objavljena na Fejsbuku, a svi koji su je pročitali, nisu izdržali, a da ne zaplaču.

Iako je u početku smtrao da bol zbog smrti najdražih treba sakriti "duboko u sebi", baka mu je dala savete koji su ga trgli. I vas će jer niko ne može ostati imun na ove mudre reči stare bake.

 

Baka mi je govorila: “Kad ostaneš sam i ujutro ustaneš, nemoj samo sebi skuvati kafu, skuvaj je sine i onima koji ti nedostaju. Nameni kafu nekom svom nedostajanju...”

Nikad mi to nije bilo jasno, mislio sam da time sama sebi otežava, da taj njen jutarnji ritual samo pojačava njena nedostajanja, a nedostajali su joj mnogi, od brata i sestara pa do unučadi.

Skuva ona tako te kafe ujutro, ispriča im što joj se događa dok oni nisu tu, upita ih za zdravlje, nasmeje joj se oko, a odmah zatim i zaplače. Potroši tako sve emocije koje su joj je proteklog dana i protekle poluprospavane noći nakupile na duši, podeli ih sa šoljicama kafe, s fotografijama koje su joj bile stalno pri ruci.

Na kraju, pogleda u ikonu iznad stola i onako setno kaže “Bože, hvala ti što su bili, nemoj dati da ujutro zaboravim da im opet skuvam kafu. Možda nema ko da im skuva osim mene”.

 

PROČITAJTE: BELI HLEB I MALO MESA: Kažu da prosečna kupovina u prodavnici vredi 450 dinara, a mi smo proverili ŠTA ZAISTA MOŽE DA SE KUPI ZA TE PARE! (FOTO)

- Bako, evo počeo sam i ja da kuvam te kave, naveo je na kraju Čobanović.

*foto: Printscreen Facebook / Citati i poezija...

(BalkansPress / Espreso.rs)

Scroll to top