BalkansPress

Dobro došli!

Do ovog Svetskog prvenstva malo poznata činjenica bila je da je deda Luke Modrića ubijen u "trećem balkanskom ratu" koji je 90-ih izbio na teritoriji Hrvatske i BiH.

Zvezda Real Madrida i najbolji hrvatski fudbaler svoju karijeru započeo je u Zadru, a hrvatski i sada engleski mediji su podsetili da je pozadina za njegovo preseljenje u taj grad bio rat. Naime, njegovog dedu Luku ubili su pripadnici JNA, pa je njegov otac Stipe porodicu odveo u Zadar.

- Kad smo toga dana čuli rafale, pomislili smo na najgore, da su opet nekog ubili. Tražili smo starog Luku koji je otišao za blagom i pronašli ga mrtvog. Nakon pokopa, roditelji i mali Luka nekako su uspeli da pređu u Zadar. Čim su izišli, odmah su im zapalili kuću - rekao je rođak Luke Modrića, Stanko.

 

Međutim, neki ljudi jednostavno nisu sujetni, već su velika gospoda, a jedan takav je i ponajbolji igrač Mundijala - hrvatski genije sa loptom, čovek koji na nju bukvalno stavi katanac svaki put kada mu je u posedu.

Tadašnja JNA bila je sastavljena od Srba i Crnogoraca, jer je velika država već otišla dođavola, tako da je jasno ko je presudio Modrićevom dedi (kao što je i mnogim srpskim dedama presudio neki Hrvat ili Bošnjak) - ili Srbin ili Crnogorac.

PROČITAJTE: ONI MRZE ENGLEZE VIŠE NEGO ŠEŠELJ HRVATE! Ovde je pobeda Vatrenih proslavljena jače nego u Zagrebu! (VIDEO)

Luka Modrić u suzama

*Luka Modrić u suzama foto: Reuters

Međutim, kada je, preko 20 godina kasnije, Srbija proživljavala najteže trenutke u svojoj istoriji, dok su poplave harale i nosile sve pred sobom, Luka je pokazao šta znači biti gospodin čovek.

Učinio je to kada je osvojio prvi trofej Lige šampiona sa Realom, pobedom nad Atletikom!

- Želeo bih da posvetim ovaj trofej mojoj porodici, supruzi i kćerki, i svim ljudima koji su bili ovde, ali i onima koji, nažalost, nisu. Posvećujem ga i mom preminulom treneru i učitelju Tomislavu Bašiću i svim ljudima u Hrvatskoj, Srbiji i BiH, koji prolaze kroz teška vremena. Nadam se da mogu da osete i da podele sreću sa mnom u ovom trenutku - glasila je njegova izjava za HRT.

 

Međutim, to nije jedini put da je kapiten "vatrenih" pokazao kakva je ljudska veličina i priskočio u pomoć Srbinu i nekome iz Srbije, jer se vrlo odazvao i pozivu da pomogne u humanitarnoj akciji prikupljanja pomoći za Isaiju Pantića, sina voditelja Partizanove televizije, Željka Pantića.

Naš Luka...

A post shared by Željko Pantić (@zeljko_pantic) on

Dakle, ko god bude poželeo da "napljuje" ovog reprezentativca Hrvatske na nacionalnoj osnovi, moraće dva puta da razmisli, pre nego što to zaista i uradi.

(BalkansPress / Espreso.rs)

Scroll to top