Uselio se ponovo strah među žitelje bisera Boke, kojima su vekovni mir oteli kriminalci, članovi dveju ozloglašenih grupa iz kotorskih naselja Škaljari i Kavač. Nedavno hapšenje Jovice Vukotića, označenog kao vođa "škaljaraca", u Turskoj i njegovo izručenje Srbiji uneli su zebnju u najlepši fjord Jadrana. Strah od moguće nove kulminacije sukoba dvaju mafijaških klanova, koji su ne tako davno bili ista "ekipa", a čiji su poslovi u vezi s distribucijom droge, i koji već duže vreme seju smrt po obali, ali i u unutrašnjosti Crne Gore, Srbije, BiH.

Reportere u Mesnoj zajednici Škaljari dočekuju ljubazni domaćini, ali sa gotovo ultimativnom molbom da im se ne pominju imena. Izuzetak je samo etnolog Mileva Pejaković Vujošević, koja govori o tome kako se ovde godinama mirno i vredno živelo.

- Verujem da će ovom zlu doći kraj i da će mladi istrajati na pravim vrednostima koje su krasile naš kraj. U to veruje najveći deo Kotorana - kaže naša sagovornica.

 

U kamernoj atmosferi velikog Doma kulture pričaju nam da ovde odvajkada vladaju međunacionalni i međuverski sklad. Čovek koji je na čelu penzionerske organizacije koja broji gotovo 1.200 duša, i koji, kako nam govori, "dugo pamti", kaže da se, iako ne baš lako, živelo gotovo idilično. Sve do devedesetih godina, kada je sveopšti jugoslovenski haos dotakao ove prostore.

- Krv je, međutim, pala kasnije, kada su se mladi iz ovih krajeva latili poslova za koje Škaljarci nisu nikada pre znali - droge i zla koje je prati - priča nam naš sagovornik.

Ovde se, posebno naglašavaju u MZ Škaljari, normalno radi, iako senka smrti lebdi iznad škaljarskih krovova. Domaćini nam radije pričaju o tome kako su baš u Škaljarima smeštene važne institucije kao što su Direkcija za izgradnju Kotora, Vodovod, "Crnogorska plovidba", Zavod za gluvoneme, Opšta bolnica, medicinska ustanova "Prima medika", veliko nasilje Rakite... Tu je i stadion Bokelja, na kojem je pala jedna od žrtava klanovskih obračuna. Pucnjem u potiljak, ubijen je golman Goran Lenc, posle treninga, naočigled više ljudi. O ovom i drugim likvidacijama u ovoj MZ, umesto bilo kakvih komentara, samo kažu: "Znamo te momke kao mirnu i lepu decu, koja su odrastala ovde. Bože, šta im se dogodi?"

*Naselje Škaljari, Foto: Novosti.rs

Uzanim drumom, koji se odvaja od Jadranske magistrale, ulazimo i u Kavač. Neki od meštana pospremaju dvorišta i kuće na izmaku letnje sezone.

- Boka je važila za najmirniju oblast južnog Jadrana. Bokelji, hrišćani oba pisma, živeli su, a i dan-danas žive, u slozi. Pomagali su i pomažu jedni drugima. U Škaljarima i Kavču se najviše živelo od povrtarstva, voćarstva i trgovine. Čuveni pomorci i ribari su iz Dobrote, Orahovca, Perasta, Mua i Prčanja. A onda je došlo ovo vreme, drugo poluvreme mog života - govori nam jedan od meštana.

 

Kotorani su nedavno, desetomintnom ćutnjom na glavnom gradskom trgu, poslali poruku državi da vrati mir u centar "neveste Jadrana", dok je gradonačelnik Vladimir Jokić bio jasan:

- Jača poruka od tih deset minuta tišine nije mogla da se pošalje iz ovog grada. Mi ne protestujemo, jer smo to činili ranije bez naročitog uspeha, mi zahtevamo da se zaustavi kovitlac ludila koji je zahvatio ovaj grad. Tražimo energično da se zaustave nasilje, sejanje smrti, zločini... Da se u Kotor vrati mir. Apelujemo za život.

*Mesna zajednica Kavač, Foto: Novosti.rs

POSLE RADOMANA, ZA TRI GODINE - 30 UBIJENIH

Nestanak oko 200 kilograma kokaina u španskom gradu Valensiji pre četiri godine podelio je momke dva kotorska naselja. Stan iz kojeg je droga nestala pripadao je Goranu Radomanu sa Cetinja, koji se u tom trenutku nalazio u pritvoru na Kubi zbog saobraćajne nezgode. Govorkalo se tada da mu je u oslobođenju navodno pomogao i slavni Dijego Maradona.

Kada se Radoman vratio u Valensiju, droga je volšebno nestala, a prvi operativni nalazi istrage ukazivali su na to da je robu odneo jedan od "škaljaraca", kako bi naplatio nebrigu saboraca dok je boravio u zatvoru. I tada je "puklo".

Sa ubistvom Radomana u Beogradu 2015. godine usledila je crna serija surovih obračuna i likvidacija, koja se do danas nije završila. Tokom te tri godine ubijeno je gotovo 30 mladih ljudi. Nastradali su i nedužni, koji su se zatekli u pogrešno vreme na pogrešnom mestu.

 

ČINjENICE

* Škaljari su drevno naselje koje se nalazi pre ulaska u tunel koji vodi ka Tivtu, odnosno Budvi.

* Prema poslednjem popisu. imao je 3.807 stanovnika.

* S leve strane, ispred ulaska u tunel leži Kavač (343 punoletna stanovnika).

* U oba naselja živi heterogeno stanovništvo - katolici i pravoslavci, Bokelji.

*Jovica Vukotić

VESKO VUKOTIĆ: SVE DOĐE NA NAPLATU

Posle hapšenja Jovice Vukotića, u prvi mah, u gotovo celom regionu pronela se vest da su lisice na ruke stavljene i njegovom bratu Igoru. Njihov otac Vesko, odbacujući ove navode, rekao je crnogorskim medijima da će istina kad-tad izaći na videlo.

- Ova vest je istinata taman koliko i optužnica koju je protiv Igora podiglo Specijalno državno tužilaštvu, u kojoj tvrdi da je bio spreman na likvidaciju pojedinih policijskih inspektora, za koje nikada nije čuo. Ne treba se igrati sa čestitim crnogorskim porodicama, jer kad-tad sve dođe na naplatu i istina izađe na videlo - poručio je Vesko Vukotić.

(Izvor i foto: Novosti.rs)

Scroll to top