Završio je tri fakulteta - Ekonomski na čuvenom Univerzitetu "Lomonosov" u Moskvi, Studije za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu, a master na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Bio je oficir za vezu Sergeju Lavrovu, ministru spoljnih poslova Ruske Federacije, tokom ministarske sednice OEBS u Beogradu. Sada je savetnik u Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Srbije. I uz sve ovo, u rodnom Laćarku, nastavlja tradiciju svojih dedova - proizvodi suvomesne sremske specijalitete po porodičnoj recepturi.

Sve ovo stalo je u dosadašnjih 28 godina Branislava Jovanovića! Zato i ne čudi što je mladić iz ovog malog mesta kod Sremske Mitrovice proglašen za jednog od "mladih heroja Srbije", priznanje koje tradicionalno dodeljuju NIS i "Egzit".

Branislav kaže da ga nisu zanimale mnogobrojne mogućnosti da nastavi da živi i radi u Rusiji, isključivo iz patriotskih pobuda. Želja mu je oduvek da svojim znanjem, iskustvom, kontaktima doprinese svojoj zemlji, zapravo srpskom društvu. Zato je umesto angažmana u svetskim koroporacijama, danas izabrao da se vrati i ostane u Srbiji, a posao u Ministarstvu prihvati kao veliku čast.

 

- Ima još mnogo naših studenata širom sveta kojima je cilj da se vrate i služe svojoj zemlji - kaže Branislav. - Procenjuje se da je oko 10.000 srpskih studenata širom sveta. Veliki broj bi se rado vratio i na neki način pomogao. To su znanja i to je snaga, za koju verujem da može da promeni i preporodi ovo društvo. Problem je što mnogi ne budu primećeni, pa u potrazi posla u svojoj domovini dobiju odgovor poput mene, da su prekvalifikovani.

Razočaran takvim početkom, po povratku iz Rusije, Branislav je, pre dve godine, sa roditeljima, majkom Anđelkom, ocem Dušanom i bratom Milenkom pokrenuo porodični biznis. Osnovao je svoj brend za proizvodnju sremskog kulena, šunke i kobasica, ali sa zaštićenim geografskim poreklom, i to - bez ijednog štetnog hemijskog sastojka.

*Foto: Privatna arhiva

A onda su uspesi počeli da se nižu. Njegov "sremski kulen" je među retkim proizvodima koji su uspeli da dobiju zaštitnu markicu sa oznakom geografskog porekla, a postao je prvi takav proizvod od mesa na teritoriji Republike Srbije. Firma "But-ko" ove godine je dobila i nagradu "Najbolje iz Srbije" Privredne komore Srbije, laureat je za preduzetništvo "Mladi heroji Srbije", a nedavno je, kao vrhunac, Branislav pozvan da bude deo tima za međunarodnu saradnju u Ministarstvu poljoprivrede.

- Kockice su se napokon sklopile - priznaje Branislav. - Jeste da je posla previše, da ponekad nema vremena ni za san, da nema govora o velikom novcu, ali radim ono što mi je važno i što volim. Trenutno, nemam slobodnog dana, jer sam neprestano između Beograda i Laćarka, državnog i privatnog posla.

 

Kao što se trudi na svom državnom poslu, tako je i u porodičnoj manufakturi.

- To je mala firma, a podela posla je takva da smo svi u "aj-ti" sektoru - "'aj ti ovo, 'aj ti ono" - priča kroz smeh Branislav. - Majka je inženjer tehnologije, otac je nadzorni organ, a brat, koji je završio fakultete ekonomije u Moskvi i Londonu, i ja, radimo sve što treba. Zasada, naši mesni "delikatesi" završavaju na poslužavnicima elitnih restorana i hotela, a zbog komplikovanih propisa, još ih ne izvozimo u Rusiju, gde bi svakako imali kupce. Ali, to nam je cilj za naredni period.

*Foto: Privatna arhiva

POVRATAK MLADIH

Ljubav prema svojoj zemlji jedan je od razloga što je Branislav prihvatio da bude koordinator Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI), koja ima cilj da se naši studenti iz sveta vrate kući. Osnovao je i ogranak srpskih studenata u Rusiji, u kom je već oko 200 članova.

*Foto: Z. Jovanović

PORODIČNA TRADICIJA

Preci mog oca u Srem su došli 1730. godine, poznati su po nadimku Šaba, dok su se majčini doselili 1756. godine, a njene Vuletiće znaju kao Ličanske - priča Branislav. - Jovanovići se generacijama bave zemljoradnjom i uzgojem svinja. Imamo 100 jutara zemlje pod pšenicom, kukuruzom i sojom, pa svinje sa naše farme jedu hranu koju sami proizvodimo. Imamo 1.500 tovljenika, a upravo meso životinja koje sami gajimo sušimo i pravimo vrhunske mesne proizvode. Meso sušimo i do dve godine i zahvaljujući tom vrhunskom kvalitetu, imamo premijum proizvode.

Scroll to top