BalkansPress

Dobro došli!

Višeslava (47) i Milomir Mijailović (49) vlasnici su pekare „Ekilirp“ u Zemunu, koja je već 4 godine čuvena po svom gestu za primer – ivanjičkoj gibanici za jedan dinar koju može da kupi svaka trudnica.

Razlog njihovog nesebičnog gesta krije se u tome što su posle višegodišnjeg nadanja i sami konačno postali roditelji.

“Supruga Višeslava (47) i ja 18 godina nismo mogli da imamo dece. Ona je u januaru 2014. godine ostala trudna i odlučili smo da sve trudnice častimo ivanjičkom gibanicom”, rekao je jednom prilikom Milomir Mijailović, vlasnik pekare.

Njihov sin Srećko danas ima 4 godine, a tradiciju prodaje pite za jedan dinar neguju i dalje u svojoj porodičnoj pekari.

 

Pošto nisu u mogućnosti da pitu daju za džabe, jer zbog inspekcije moraju da knjiže promet, odlučili su se za najminimalniji iznos.

Krompirušu daju svakoj dami koja kaže da je trudna, pa i ako joj stomak nije vidljiv.

Milomir tvrdi da do sada nije bilo zloupotreba i da neće voditi istragu ni ubuduće, i koja god žena kaže da je trudna, dobiće ivanjičku krompirušu za dinar.

“Ako neka ne govori istinu, neka joj služi na čast”, odlučan je ovaj dobričina.

Višeslava i Milomir, osim što radost roditeljstva dele sa svakom trudnicom koja svrati u pekaru, odlučili su se na još jedan nesebičan i za Srbiju neuobičajen gest.

Naime, svakoj radnici koja ostane u blagoslovenom stanju ovaj par poklanja po 100 000 dinara.

Višeslava navodi da im zarada nije na prvom mestu i da su i sami godinama podstanari jedne vešernice u Zemunu, a da je svakoj porodilji potrebna pomoć u prvim danima, dok se ne snađe.

Stoga ovu svotu novca nesebično dele svakoj trudnici koja radi u njihovoj pekari.

Nadamo se da će priča o bračnom paru Mijailović podstaći i druge poslodavce u Srbiji da sličnim humanim gestom utiču na povećanje nataliteta u Srbiji.

Scroll to top