BalkansPress

Dobro došli!

Vojin Kusić (69), privatni preduzetnik iz Srpca, tokom radnog veka je projektovao brojne predmete od plastike, ali je ove godine u delo sproveo svoj najdraži projekat prema ideji iz momačkih dana - podigao je kuću na okretanje, jedinu u Republici Srpskoj, a najverovatnije i u Bosni i Hercegovini.

Ideja o kući na okretanje rođena je pre pola veka, na železničkoj stanici u Beogradu, dok je Vojin razgledao okretaljku za lokomotive i vagone.

Kružna staza

U svojoj firmi za proizvodnju predmeta od plastike zapošljava 39 radnika, a u poslove je uključio i svoju decu, ćerke Snežanu i Natašu i sina Vitomira.

"Kad sam video da deca preuzimaju proizvodnju, bacio sam se na ostvarivanje ideje iz mladih dana. Počeo sam kao hrčak da sakupljam i pripremam materijal za gradnju kuće okretaljke. U glavi sam imao vlastiti projekt, bez pomoći arhitekata, a lokacija koju sam odabrao za gradnju, udaljena je 200 metara od porodične kuće", govori Vojin.

 

Deca su ga odvraćala od ove ideje, ali kad su videla da je uporan i da je počeo s iskopavanjem zemlje za temelj, i sama su se uključila u akciju onoliko koliko im je otac dozvoljavao.

"Sazidao sam šestougaoni temelj, na koji sam postavio 12 valjaka iz jednog starog vojnog transportera, a nosivost svakog od njih je pet tona. Postavio sam kružnu stazu po valjcima s ležajevima i zupčanicima i sve to povezao sa snažnim motorom s reduktorom. Na temelju sam podigao prizemlje i sprat od laganih materijala, poput sendvič lima, u kojem se nalazi kamena vuna, i sve sam to pokrio laganim krovom kineskog stila radi atrakcije", pojašnjava Kusić.

*foto: Avaz.ba

Pohvale

Okretanje kuće može se podesiti tako da se okrene jednom u 24 sata, a može i veoma brzo, uz obrtaj koji traje dve i po minute. Vojinovim neobičnim projektom svi su oduševljeni i za kuću dobija samo reči hvale. On je presrećan, jer je uspeo da sprovede u delo najdražu ideju u životu.

"Koliko znam, jedini sam u BiH s ovakvim izumom. Ima li išta lepše od toga da iz iste sobe možeš gledati i izlazak i zalazak Sunca, panoramu Srpca i okolice, reku Savu, naselja preko nje u Hrvatskoj", ističe Kusić.

 

Prijatelji na prob

Prepričao je anegdotu sa prijateljima koje je doveo na probu kuće.

"Dok je nas petnaestak sedelo u staklenom salonu, neprimetno sam uključio motor, a jedan od njih počeo je da viče da mu nešto nije u redu s glavom, jer se oko kuće okreću njiva i kukuruzište. A drugi ga je smirivao rečima da je s njegovom glavom sve uredu, ali nije siguran da li je tako i sa mojom", uz smeh je rekao Vojin.

(BalkansPress / Avaz.ba)

Scroll to top