Lazar i Dušan iz Sremske Mitrovice bili su duboko pogođeni što njihov drug iz klupe nema topao dom i osnovne uslove za život. Nisu sedeli skrštenih ruku i sada će zahvaljujući ovim humanim dečacima njihov drug Aleksandar zimu dočekati u renoviranoj kući.

Tako su dva devetogodišnja dečaka, učenika OŠ "Jovan Popović", uvidevši teške uslove u kojima živi njihov drug, pozvali odrasle na akciju da se njihovom drugu popravi kuća kako bi sa majkom bezbrižnije dočekao zimu, piše RTS.

Devetogodišnji Aleksandar živi sa majkom u neuslovnom objektu u Sremskoj Mitrovici, koji su po izlasku iz Sigurne kuće dobili na korišćenje od Centra za socijalni rad.

 

Predstojeću zimu čekaju bez kupatila, u sobi u kojoj jedino imaju odžak za šporet, a nameštaj su dobili od dobrih ljudi.

Želim toplu sobu i slatkiše

- Imamo dve sobe, ali ne mogu da spavam sa mamom tamo zato što je hladno. Teško mi je ovde, hoću da imam bolju kuću i veću i da imam slatkiše - kaže Aleksandar.

PROČITAJTE: SEĆATE LI SE DEČAKA KOJI JE SAM BRINUO O BOLESNOM OCU I CELOM IMANJU: Milija Jelić danas ima 23 godine i oženio se! (VIDEO)

Aleksandar samo želi da ima topao dom i slatkiše

*Aleksandar samo želi da ima topao dom i slatkiše, Foto: RTS Print Screen / youtube

Aleksandar sa majkom živi od socijalne pomoći i dečjeg dodatka, ukupno 14.500 dinara mesečno. Zbog bolesti, majka ne radi i jedva da imaju za hranu.

- Ipak, izlazim na kraj kako moram, umem i znam, snalazim se za sebe i dete. Od kičme bolujem, trebalo je da me operišu, ali ne smeju, boje se da ću ostati u krevetu - kaže majka Milanka.

PROČITAJTE: SRBIJA SE SAGINJATI NEĆE, OSIM NA ŠALTERIMA! Slučaj iz Subotice šokirao javnost: Prvo čučni, pa reci ZAŠTO SI DOŠAO

Sudbina druga iz klupe potresla je Lazara i Dušana, koji su rešili da mu pomognu. Obratili su se majkama sa kojima su otišli u mesnu zajednicu, gde su dobili podršku da se organizuje humanitarna akcija.

Aleksandar živi sa bolesnom majkom

*Aleksandar živi sa bolesnom majkom, Foto: RTS Print Screen / youtube

- Ja bih stvarno voleo da moj drug živi isto kao i mi svi, da ima kupatilo, da ima grejanje, da ima svoju sobu, da može lepo da radi domaći - kaže učenik Lazar Lav Komnenić.

Dušan Panzalović priča da se sa Aleksandrom igra svaki dan, da ga mnogo voli i da želi da mu pomogne.

 

Radi se kupatilo, prikuplja se materijal popravku kuće

Iz Mesne zajednice pomoć je brzo stigla. Radi se kupatilo i prikuplja materijal za popravku kuće i niko u kraju nije rekao ne.

- Oni tako mali u trećem razredu, a znaju šta je etika, šta je moral, to je neverovatno, onda kako ostati ravnodušan. Nego dođeš, zasuci rukave i pomozi - kaže Dragan Božić, predsednik MZ.

Od Lazara stiže neverovatno zreo komentar: "Važno je koliko smo dobri jedni prema drugima, jer ako imamo druga, onda možemo sve da uradimo".

PROČITAJTE: Novosađanka je ušla u autobus sa detetom, a kondukter joj je dao CEDULJU: Napisao je nešto ŠTO NE BI SVAKO (FOTO)

Mali humanitarci organizovali su renoviranje Aleksandrove kuće

*Mali humanitarci organizovali su renoviranje Aleksandrove kuće, Foto: Printscreen RTS / youtube

U lekciju iz humanosti ovog razreda sa učiteljicom, ubraja se i predstojeća žurka u školi za pomoć Aleksandru, kao i apel svim ljudima dobre volje.

(BalkansPress / RTS)

Scroll to top