BalkansPress

Dobro došli!

Verovali ili ne doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio je počasni kanonik poglavara Rimokatoličke crkve - Pape, a sahranjen je kao pripadnik tajnog vatikanskog reda piligrinskih fratara, poklonika Svete Gospe Fatimske.

Ova vest dugo se skrivala i bila je najveća tajna kako Vatikana, tako i SFRJ, a konačno je ugledala svetlost dana.

Prema navodima Italijanskih medija želja Josipa Broza Tita bila je da umre u katoličkom delu Jugoslavije, što se i obistinilo, jer je preminuo u Ljubljani, a tamo su mu u najvećoj tajnosti piligrinski fratri održali posmrtni obred pre nego što je telo prebačeno u Beograd.

Ove šokantne tvrdnje iznelo je nekoliko autora u knjigama i publikacijama koje su objavljivane uglavnom u srpskoj dijaspori tokom postojanja SFRJ.

 

 

Godinama kasnije, ispostavilo se da su one nešto više od puke teorije zavere s obzirom na to da su u istorijskim arhivama pronađena razna dokumenta o tajnim kontaktima Tita i vatikanskih emisara, za koje nisu znali čak ni najviši rukovodioci tadašnje Jugoslavije, niti naše diplomate u Rimu.

Za inicijaciju Josipa Broza u tajno društvo, koje je imalo ogroman uticaj u Vatikanu, zaslužan je, kažu isti izvori, fratar Krunoslav Draganović, blizak saradnik Ante Pavelića.

Draganović je posle rata bio jedan od glavnih organizatora pacovskih kanala kojima su najozloglašeniji ustaški zločinci prebacivani na sigurno, u Južnu Ameriku.

*Josip Broz Tito / FOTO: Profimedia

Ipak, Brozov režim mu je dozvolio da se 1967. vrati u Jugoslaviju, gde je mirno živeo u Sarajevu sve do smrti 1983 godine. Smetnju tome nije predstavljala ni činjenica da je čuveni lovac na naciste Simon Vizental u više navrata govorio o Draganoviću i čak poslao zahtev da ga lično sasluša, što mu nikad nije omogućeno.

Misterija Draganovićevog povratka u Jugoslaviju postaje mnogo jasnija kada se poveže sa njegovom ključnom ulogom u priključenju Tita piligrinskim fratrima, a posebno sa tajnom diplomatijom koja je cvetala između Tita i Vatikana.

Sudeći po arhivima i sačuvanim depešama koje je beogradski publicista Peđa Radosavljević istraživao i prikazao u knjizi "Odnosi između Jugoslavije i Svete stolice 1963-1978", intenzivna tajna diplomatija odigravala se u tih 15 godina. Pretpostavlja se da se u tom periodu Broz više puta sastao sa papom Pavlom VI, ali je jedini zvanično zabeležen susret bio onaj od 29. marta 1971, godinu dana nakon zvaničnog uspostavljanja diplomatskih odnosa prekinutih 1952. godine.

Scroll to top