Brutalno nasilni, s reputacijom veterana balkanskih ratova, ubrzo su sa prostitucije prešli i na krijumčarenje ljudi, oružja i droge u Veliku Britaniju.

Razorni balkanski ratovi, kako piše engleski San, doneli su veliki broj Albanaca do britanske obale u potrazi za novim životom.

 

List kaže da su imigracione vlasti tada, krajem devedesetih i početkom 2000-tih napravile propust dopuštajući tolikom broju izbeglica da uđu u Veliku Britaniju i da su posledice toga danas i te kako vidljive, naročito u svetu kriminala.

Naime, među izbeglica je bio veliki broj Albanaca koji su tvrdili da su sa Kosova, iako je sada jasno da su zapravo pobegli iz Albanije, a ovaj fenomen britanski mediji nazivaju "najvećim slučajem prebacivanja državljanstva" u skorijoj istoriji imigracije u Velikoj Britaniji.

Među izbeglicama našla se i grupa ratnih veterana koja je htela da se oproba u engleskom podzemlju i ostvari svoj "pečat". Mnogi od njih su stigli u London, gde su počeli da rade kao izbacivači u noćnim klubovima, ponajviše u četvrti gde je trgovina seksom i ostalim porocima najjača - u Sohou. Njega je držala malteška mafija, koju su Albanci ubrzo počeli da potiskuju, trasirajući sebi put ka vrhu piramide ovih ilegalnih poslova.

PROČITAJTE: AMERIČKI POLITIČAR I TRGOVAC ORUŽJEM CILJA CRNU GORU: Najmoćniji lobista iz Njujorka stvara VELIKU ALBANIJU

Albanci su počeli da rade za šefove seksualne trgovine ženama, da bi vremenom ojačali toliko da su sami držali lanac prostitucije.

 

U svojoj knjizi "Ovo je London", Ben Džuda je opisao kako su Albanci preuzeli Soho:

-Prvi Maltežanin pao je na kolena kad su albanski izbacivači uperili pištolje u njegovu glavu. Patetično drhteći u svojoj ljubičastoj jakni, pristao je da im proda svoj posao. međutim, onda su im zatrebale devojke, one koje su bolje i jeftinije od postojećih u poslu. Jedan Albanac je seo u kamion i odvezao se u Moldaviju. Vozili su se po tamošnjim selima i šacovali lepe devojke, nudeći im karijere konobarica i modela. Kad su pristale, usput su ih silovali i bacili u promet.

I policija je bila zatečena brutalnošću Albanaca. Kažnjavali su i žene koje su radile za njih zbog najmanjih grešaka. Ovaj pristup je potpuno uzdrmao seksualnu trgovinu u podzemlju.

Pol Holms, bivši policijski inspektor i šef jedinice za seksualnu trgovinu, opisao je kako je brutalnost Albanaca šokirala njegov tim inspektora.

-Albanci su brutalno zlostavljali žene i kad to nije bilo potrebno. Susretali smo se sa ženama koje su bile teško povređene maltene bez ikakvog razloga i to na lud način. Većina organizovanih kriminalnih grupa koje uvode žene u prostituciju bi nanele ženama povrede u stilu makro-lupetanja. Ali, Albanci su ubijali boga u njima - bili su užasno nasilni. U poređenju sa njima Sicilijanci su mi delovali kao ženska škola. velikom brzinom su počeli da preuzimaku velike delove londonske prostitucije i nastavili su da se šire. U početku su delovali prilično amaterski i sirovo, ali su za kratko vreme postali profesionalni i tako počeli da zarađuju više novca. Londonska trgovina seksom je ogromno tržište, pa smo strahovali da bi mogli početi da šire posao i na druge delatnosti. na primer, na trgovinu narkoticima - ispričao je Holms.

 

Brutalno nasilni albanski kriminalci, sa reputacijom veterana balkanskih ratova, ubrzo su sa prostitucije prešli i na krijumčarenje ljudi, oružja i droge u Veliku Britaniju. U Evropi su postali saveznici turskim i italijanskim bandama kao izvršitelji, ubice i trgovci heroinom iz Avganistana.

Jedna od najpoznatijih albanskih bandi u Velikoj Britaniji je Hellbanianz (Albanci iz pakla - prim. aut) koja je drsko na društvenim mrežama počela da objavljuje fotografije i snimke na kojima se nalaze paketi droge, gomile novca, besni automobili, oružje...

Britanski mediji objašnjavaju da je tzv. šiptarska mafija poznata po lojalnosti svojih članova i veoma osvetoljubiva, te da primenjuje tradicionalne kanone ponašanja kao što je "besa" (održavanje obećanja) i "krvna osveta". Njihov ulazak na trište kokaina značio je da je ova droga u maloprodaji postala najjeftinija u poslednjih 30, a čistoća "robe" najviša u poslednjih 10 godina.

(BalkansPress / Izvor: Srbijadanas.com)

Scroll to top