BalkansPress

Dobro došli!

Sad je sve jasno...

Navršila se 21 godina od početka NATO bombardovanja SRJ koje je trajalo 78 dana, ali u Srbiji se i dalje vodi rasprava da li je aktuelni predsednik SAD Donald Tramp uputio izvinjenje Srbima zbog tog čina ili nije?

PROČITAJTE: DŽORDŽ FRIDMAN: Granice na planeti brzo se manjaju, sve je počelo sa bombardovanjem Srbije!

Mnogi domaći mediji preneli su da se Donald Tramp u emisiji kod Larija Kinga izvinio Srbima zbog bombardovanja Srbije, kao i da je kritikovao Bila Klintona i zločinački napad na Srbe saveznike Amerike u oba rata. Međutim, istina je malo drugačija. Na pitanje da li bi uradio isto kada je Kosovo u pitanju, kao i Bil Klinton, Tramp je rekao da bi on postupio malo drugačije.

 

Tramp se osvrnuo na haos koji je tokom bombardovanja nastao na Kosovu, kao i da su oni izgubili vrlo malo ljudi, naravno, jer su njihovi avioni sa visine od 75.000 fita (oko 23.000 metara) bacali bombe.

- Pogledajte šta smo uradili toj zemlji i tim ljudima - rekao je Tramp, i dodao da bi da se on pitao možda bilo manje smrtnih slučajeva, i ne bi bilo haosa i terora koji je bio.

Dakle, kandidat Republikanske stranke za predsedničke izbore u SAD nije se izvinio Srbiji i Srbima za bombardovanje NATO snaga 1999. godine, niti je bilo šta slično rekao. Emisija Larija Kinga snimljena je u oktobru 1999. godine, nekoliko meseci nakon bombardovanja SRJ.

 

Domaći mediji su preneli ove "citate" Trampa:

- Klintonovi su napravili haos na Balkanu i na Kosovu. Pogledajte šta smo napravili Srbiji vazdušnim bombardovanjem sa sigurne visine. Ti isti Srbi su spasavali američke pilote u Drugom svetskom ratu. Velika je greška što smo bombardovali narod koji je bio naš saveznik u oba svetska rata. Klintonovi smatraju to za uspeh, a mene je sramota. Upućujem izvinjenje Srbima za sve greške američke politike, a pre svega Klitonovih.

Ova izjava je potpuno izmišljena, a ceo transkript možete pogledati OVDE.

Scroll to top