BalkansPress

Dobro došli!

Mirjana Marković, supruga nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, imala je spisak za odstrel, na kojem su bili oni koji su odbijali da sprovedu njena naređenja ili ih je smatrala za izdajnike, prenose beogradski mediji.

Tokom decenijske vladavine njenog supruga, Markovićeva je koristila državne resurse, a pre svega Državnu bezbednost, da se razračuna sa političkim protivnicima, partijskim saborcima za koje je smatrala da su joj okrenuli leđa, ali i sa svima koje je doživljavala kao izdajnike svoje zemlje.

Naređenja je, kažu upućeni sagovornici iz njenog i Slobinog okruženja, izdavala lično, ljudima od poverenja.

PROČITAJTE: DOK SE IGRALA SA PSOM ON JU JE SLUČAJNO UJEO: Onda je počela da se oseća loše, a par dana kasnije ostala je bez OBE NOGE I RUKU! (FOTO)

Likvidacijama je prethodilo praćenje mete.

Neki sa spiska, poput Vuka Draškovića, samo su čudom uspeli da prežive, dok drugi jednostavno nisu stigli na red i to im je sačuvalo glave. Većina, nažalost, nije bila te sreće.

O brutalnosti sa kojom se Markovićeva razračunavala sa protivnicima svedoči i službena beleška iz 1999. godine koju su objavili mediji. Iz nje se vidi da je birala neke određene datume, posebno pravoslavne praznike (pošto je otvoreno mrzela Crkvu) da izda naređenje za nečije ubistvo.

 

Nekadašnji obaveštajac Božidar Spasić ističe da je Mira imala preveliku želju da komanduje šefovima službe bezbednosti i policije.

-Znala je da su te službe moćne i da mogu da ubijaju na odgovarajući način. Ne samo kada im direktno to naloži već i kada pokaže određene nesimpatije prema određenim osobama, pa da poltronski izvršioci iz službe to njoj učine kao plezir, kojem se ona nikako ne bi protivila - tvrdi Spasić.

On kaže da je Markovićeva sa posebnim razlogom bila sklona fizičkom uklanjaju ljudi, a ne političkom.

-To je sklonost onih osoba koje su željne osvete. Vrhunac njene osvete je bilo ubistvo Ivana Stambolića. Mira se nije smirila dok njega nije likvidirala, a nakon toga ona više nije imala motiv da neutrališe određene ljude. To se vidi i po tome što je Stambolić poslednji u ovom nizu - ističe Spasić.

PROČITAJTE: Srpski PEVAČ (28) pronađen MRTAV u kupatilu! (FOTO / VIDEO)

Advokat Borivoje Borović, koji je bio u SPO, čiji je predsednik Vuk Drašković i sam bio meta Markovićeve, smatra da je Mira jedna od najmračnijih ličnosti Srbije, koja ne samo da je upropastila državu, već i svog supruga i čitavu porodicu.

-Sve što se događalo devedesetih godina proizvod je njenog uticaja na Slobodana, koji je vukao sve same loše i pogrešne poteze. Pošto su pod njenom kontrolom bile sve službe bezbednosti, jasno je da ona stoji iza tih likvidacija. Niko nije odgovarao, izvukli su se, i zato smo svedoci potpune nepravde za sve te žrtve - poručuje Božović.

 

Kako mediji navode, na spisku su bila sledeća imena:

-Radovan Stojčić Badža

-Zoran Todorović kundak

-Pavle Bulatović

-Živorad Žika Petrović

-Slavko Ćuruvija

-Ivan Stambolić

-Vojislav Šešelj

-Zoran Đinđić

-Radovan Karadžoć

-Vuk Drašković

-Danica Drašković

-Milan Martić

-Biljana Plavšić

(BalkansPress / Izvor: Espreso.rs)

Scroll to top