ODLUKA Bore Đorđevića i "Riblje čorbe" da nastupe na velikom mitingu "Budućnost Srbije" ispred Narodne skupštine u petak u Beogradu podigla je veliku prašinu od trenutka kad se ta najava pojavila u medijima. Društvene mreže su preplavljene komentarima, mahom razočaranih obožavalaca, a nisu retke ni uvrede upućene legendarnom rokeru. Debatuje se o tome da li je takav potez učinjen iz političkih ubeđenja ili je finansijska korist bila presudna, a mnogi fanovi koji decenijama prate "Riblju čorbu" javno su se "odrekli" svog omiljenog benda. S druge strane, nisu malobrojni ni oni koji ovakav potez tumače kao patriotski čin grupe koja je na taj način, kako smatraju, stala uz svoj narod.

Bora i ekipa su rešili da se ne oglašavaju do svirke, a dan posle nje je roker, ekskluzivno za "Novosti", otvorio dušu i otkrio detalje u vezi sa nastupom koji je izazvao burne reakcije u javnosti.

-Svirali smo iz inata, protiv ovakve, jadne i bedne, opozicije (čast izuzecima), za koju sam i ranije tvrdio da joj ne bih dao ni psa da mi prevede preko ulice - ogorčeno, za naš list, kaže Đorđević.

 

VOĐA "Riblje čorbe" se pre nekoliko godina povukao iz politike, pa su mnogi ovakav njegov potez protumačili kao povratak u te vode, međutim, on to kategorički demantuje:

-Još uvek i zauvek ne pripadam nijednoj stranci, niti sam se vratio u politiku. Jednostavno, podržao sam borbu za Kosovo i Metohiju! Pratio sam proteste opozicije i sve mi se zgadilo. Srbija slabiju opoziciju od postanka višestranačkog sistema nije imala!

PROČITAJTE: BORA ĐORĐEVIĆ O SVIRCI NA SKUPU U BEOGRADU: Posle mitinga ću reći sve što imam

Prema mišljenju Đorđevića, njen jedini cilj je da sruši aktuelnu vlast.

-To ne može da se traži na tako jalov i prazan način, a da se ne nude konkretna rešenja - decidiran je Bora.

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić je, najavljujući nastup "Riblje čorbe" na mitingu, podsetio da Bora i on nisu uvek bili na istoj političkoj strani, da su u tom smislu "razmenjivali udarce", ali da su se uvek poštovali.

*FOTO: P. Milošević

-Acu Vučića znam tridesetak godina - kaže Bora. - Nekad smo se slagali, nekad nismo, ali je uvek postojalo uzajamno poštovanje. Njegovu i Dačićevu borbu za Kosovo i Metohiju, samim tim i za celovitu Srbiju, moram da podržim. Danas se na politički vrh Srbije vrši dosad najveći pritisak u vezi s "prodajom" Kosova i Metohije. "Žuta vlast" je prodala Kosovo i Metohiju, pa bi sad da proda i ono malo srpskog što je tamo preostalo. Uvek ću podržati tešku borbu za spas mučenih i napaćenih Srba koji žive tamo. Kosovo i Metohija će uvek biti moja najslabija tačka i moja rak--rana.

OSVRĆUĆI se na one koji sada tvrde da zbog nastupa "Riblje čorbe" na mitingu u petak više neće pratiti rad benda, Bora kaže:

-Fanovi koje zbog toga izgubim nisu vredni da budu moji fanovi, niti da mi pominju ime! Ovo govorim za one koji prate mene kao Boru Đorđevića i moje političke stavove. Na one koji vole "Riblju čorbu" zbog muzičkih kvaliteta, bilo kakvi politički stavovi ne bi trebalo da utiču.

Đorđević, na kraju emotivnog izlaganja, za naš list, podvlači:

 

-"Riblja čorba" je u petak nastupila pred 150.000 ljudi i pružila im dobru svirku. Došli su sa svih strana, prevalili veliki put, neki i peške. Bili sendvičari ili ne, oni su iz Srbije.

SET LISTA BEZ "ANĐELA"

MNOGI su se pitali koje pesme će da odabere "Čorba" za ovaj nastup. Skraćenu set listu su činili hitovi koje bend poslednjih godina svira na svojim koncertima, i u repertoar nije ubacivano ništa specijalno za ovu priliku. Izostavljena je pesma koja se smatra najznačajnijom u 40 godina dugoj karijeri grupe - "Pogledaj dom svoj, anđele".

Pored višedecenijskih hitova, kao što su "Amsterdam", "Dva dinara, druže", "Ostaću slobodan", "Ja ratujem sam", "Kada padne noć", "Lutka sa naslovne strane" i druge, bend je prekjuče izveo i njihovim obožavaocima takođe već dobro poznatu numeru "Da tebe nije", naslovnu sa predstojećeg, 20. studijskog albuma, koji bi trebalo da bude objavljen uskoro.

*FOTO: P. Milošević

ALBANCI VOZILI SRBE

FRONTMEN "Riblje čorbe" ne skriva svoje zadovoljstvo zbog masovnosti mitinga ispred Narodne skupštine.

-Interesovanje je bilo toliko da je auto-prevoznik iz Zubinog Potoka morao da angažuje 15 vozača Albanaca da voze autobuse sa Srbima koji nisu hteli da propuste miting podrške u Beogradu - napominje Bora.

(BalkansPress / Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top