O jednoj koja se tiče srpskih kuća ni Srbi ne primećuju.

Dona Filips Vilson, Amerikanka koja je prošle nedelje boravila u Srbiji, po povratku u SAD napisala je 13 razloga zbog čega svi turisti treba da posete našu lepu zemlju. Ona je svoju objavu podelila na društvenoj mreži Facebook i prikupila je gomilu lajkova, kako ljudi iz Srbije, tako i iz Amerike.

 

-Konačno sam uspela da pregledam preko 1.000 fotografija koje sam napravila u Srbiji. Ovo putovanje je bilo iskustvo koje ću pamtiti celog života i podeliću sa vama samo nekoliko neizbrisivih utisaka koji izgledaju kao posebna srpska kultura.

*Šetnja koju će sigurno pamtiti / FOTO: Privatna arhiva

1. Ručak nikada nije pre 2 popodne. Nikada! I obično traje satima. Uvek sa živim bendom koji svira domaću muziku i nikada ne pravi pauze. Svi stanovnici strasno pevaju svoje domaće pesme i oni koji ne poznaju srpsku muziku imaju želju da im se pridruže.

 

2. Srpska piramida hrane je jednostavna jer postoje tri osnovne vrste hrane: Meso, mlečni proizvodi i hleb.

3. Rakija je lek za sve. To je jak alkohol napravljen od šljiva koji se pije u malim čašicama kao šot. Izgleda da su svi Srbi kuvali svoju domaću rakiju u destileriji "iza kuće". Nisam bila sigurna da li želim da je ispijem ili ispljunem koliko je jaka, tako da sam uradila oboje. Kucneš se čašama, zatvoriš oči i kažeš "Živeli".

*Kucneš se čašama, zatvoriš oči i kažeš "Živeli" / FOTO: Privatna arhiva

4. Lokalno stanovništvo pije vodu iz javnih česmi i pune boce ovom vodom, čini se da oni duboko veruju u lekovite moći izvora u blizini crkve.

 

5. Srbi vrednuju posedovanje kuće, pogotovo da bi ih preneli na svoju decu, ali neobično, mnogi ne žive u njima jer rade u inostranstvu. Oni uživaju da uređuju svoje kuće, kao hobi.

*Možda i prva osoba koja je primetila da su Srbi "fanovi" debelih zidova, posedovanja nekretnine i zemlje. Bitno je da je kuća stamena, montaža još nije zaživela... / FOTO: Privatna arhiva

6. Svuda su grafiti. Na nekim mestima to izgleda kao umetnost, ali u drugim oblastima mi je teško da vidim takvu prelepu staru zgradu svu "istetoviranu”.

 

7. Istorija će vas zapanjiti. Istorijski artefakti se prikazuju izbliza bez staklenih kutija i alarma.

8. 1 sat u SAD = 3 sata u Srbiji

*Vreme sporo teče / FOTO: Privatna arhiva

9. Vreme je fluidno kao i naši planovi. Morate naučiti da se snađete u svakoj prilici. Tako će vas život nagraditi neočekivanim iskustvima i novim sjajnim prilikama kao što je ova.

 

10. Obroci su obilni. Ono što mislite da je vaš ceo obrok je samo predjelo... Imate još 8 jela posle toga. Napravite mesta u stomaku!

*Ono što mislite da je vaš ceo obrok je samo predjelo / FOTO: Privatna arhiva

11. Srpski narod je ponosan i gostoljubiv. Oni su prošli kroz mnoge ratove i imaju neke stereotipe u koje duboko veruju. U stanju su da potisnu ta osećanja kako bi bili ljubazni domaćini svakom i svima. Dok njihova zemlja prelazi iz bivše komunističke zemlje u onu koja traži priliku da uspe i bude prosperitetna, pretpostavljam da će taj oprez vremenom nestati.

 

12. Srbija je zemlja bogate istorije, iskrenih i nacije izuzetno talentovanih i pametnih ljudi kao što su naučnik Nikola Tesla i teniser Novak Đoković. Svi su izuzetno visoki i krupni.

*Dok Srbi idu preko bare, ostali beže iz urbanih sredina u prelepu srpsku prirodu / FOTO: Privatna arhiva

13. Srbija je jednostavno mesto koje svi treba da posete i iskuse. Kada to uradite, počećete da brojite dane kada ćete se vratiti nazad. Sve me privlači. Ne mogu da odlučim da li su to ljudi, istorija ili njena lepota... Pretpostavljam da su sva tri razloga zbog čega jedva čekam da se vratim nazad - zaključila je Dona.

 

Prilikom boravka u Beogradu Dona je upoznala Princa Aleksandra II Karađorđevića i Princezu Katarinu Karađorđević, za koje je rekla da ih je doživela kao i sve druge ljude, nasmejane, pozitivne i gostoljubive.

*FOTO: Privatna arhiva

*FOTO: Privatna arhiva

Sve više stranih turista ocenjuje Srbiju kao destinaciju koju treba obavezno posetiti! Hvala Doni što je podelila svoje pozitivne utiske sa svima nama.

(BalkansPress / Izvor: Telegraf.rs)

Scroll to top