BalkansPress

Dobro došli!

Norma Braun, nekadašnja američka diplomatkinja koja je bila i deo OEBS-ove posmatračke misije na Kosovu 1999. rekla je za "Blic" da se protivila NATO bombardovanju Jugoslavije.

U razgovoru za naš list, Braun ističe da je najpre bila deo američke diplomatsko posmatračke misije.

-To je bio prilično beskoristan poduhvat i provela sam većinu svog kratkog vremena tamo brinući se o sopstvenim administrativnim aranžmanima. Radila sam sve od bezbednosnih patrola do izveštavanja o ljudskim pravima. Ali to nije bilo ništa drugo do paravan za vojnu operaciju, u tim misijama su uglavnom bili muškarci iz vojske. Mi, žene smo bile uglavnom ignorisane i tretirane kao da ništa ne vidimo – rekla je Braun.

 

Nakon toga je usledio transfer u misiju OEBS gde joj je novi šef bio Vilijam Voker, kolega sa kojim je prethodno već radila u Birou za latinoameričke poslove.

PROČITAJTE: "PRIŠTINA ŽELI ODMAZDU" Kadrim Veselji započeo razgovore o tribunalu koji bi sudio SRBIMA za navodne zločine

-On (Voker) je bio veoma društven i pametan, ne zvezda kao Ričard Holbruk ali prilično ambiciozan i imao je neke probleme sa birokratskom izdajom američkog Ministarstva spoljnih poslova. Ispostavilo se da je Kosovo bilo odličan posao za njega – rekla je ona.

Norma Braun

*Norma Braun / FOTO: NORMA BROWN / PRIVATNA ARHIVA

Prema njenim rečima i američka diplomatsko posmatračka misija i misija OEBS su bile "sredstva za prikupljanje vojnih informacija u pripremi za bombardovanje".

Kako je rekla, u misiji OEBS je bila glavni politički izveštač i tada je primetila mnoge stvari koje joj se nisu svidele.

-Neke stvari koje sam opazila: široko rasprostranjen prezir prema Rusiji. Dalje, postojale su glasine o sastancima usred noći između ključnih članova NATO misije i OVK. Bilo je kršenja ljudskih prava na obe strane. Jedna od poslednjih stvari koje sam napisala, nakon što smo se evakuisali u totalnom haosu, bio je izveštaj za Vokera u kojem sam analizirala kakav će uticaj kosovski presedan imati na spoljne odnose SAD, a naročito o tome kako će promeniti rusku politiku – rekla je Braun.

 

Braun se nije složila sa Vokerovim zaključkom o slučaju Račak, koji je iskorišćen kao povod za NATO bombardovanje.

O tome je govorila i u nemačkom dokumentarnom filmu "Sve je počelo sa jednom laži", kada je rekla da humanitarne krize "nije bilo na Kosovu pre početka bombardovanja".

Kasnije je napisala i eseje o američkoj politici i bombardovanju Srbije koje je nazvala "prvim slučajem neointervencionizma" koji je "unapred pripremljen i izveden pod izgovorom".

Račak

*Račak / FOTO: LOUISA GOULIAMAKI / EPA;

- Do početka 1999. godine jedino što je NATO-u nedostajalo za rat bio je izgovor za početak bombardovanja. Oni su dobili ono što su tražili sredinom januara, kada su kosovski Albanci prijavili patroli OEBS-a ubistvo 13 ili više albanskih civila u malom selu Račak. Prema Albancima, srpske specijalne snage su ubile te ljude, a zaista je i bilo izolovanih borbi u tom području.Prema rečima Srba (i francuskih novinara), borbe su izazvane napadom na policiju i ta sela su ujutro bila ispražnjena od civila - jedini ljudi koji su ostali su bili OVK.

 

Vilijam Voker je otišao na tu lokaciju i izjavio, pre bilo kakve istrage, da je ono što se desilo bio "masakr" civila. Ja ne mogu reći da li je to bio "masakr civila", ali kad sam bila u patroli, naišli smo na grupe muškaraca i dečaka, bez uniforme, neki od njih stari samo devet ili deset godina, koji su se predstavili kao pripadnici OVK. Ambasador Voker bi trebalo da zna za takve slučajeve, pošto je bio ambasador u El Salvadoru tokom godina građanskog rata, kada je regrutovanje dečaka u pobunjenike bilo uobičajena praksa – navela je Braun.

Ona je za "Blic" opisala i kako je Voker reagovao kada je saznao da ona nije odobravala bombardovanje.

-Kada smo se sreli nakon nekog vremena, kada se sve završilo i kada je saznao da se nisam slagala sa američkim bombardovanjem, zanemeo je. Dok smo bili u Nikaragvi važila sam za neku vrstu "Ramba" (veoma uporna u pronalaženju činjenica) a odjednom nisam odobravala bombardovanje. On nije imao pojma kako je sve ono što sam opazila uticalo na mene – rekla je diplomatkinja.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top