BalkansPress

Dobro došli!

 Skandinavske zemlje oduvek su važile za raj, zbog savršenog sklada visokih primanja i dobre socijalne politike, pa su još od vremena SFRJ bile omiljene našim iseljenicima. Međutim, sve se menja, pa i taj pozitivan trend, a dve žene poreklom sa našim prostora otkrile su koliko se norveški "raj" poslednjih godina promenio.

"Plata oko 2.500 evra, stan najmanje 200.000"

Naša sagovornica već duže vreme živi u Norveškoj. Radi kao pomoćno osoblje u kuhinji jednog staračkog doma na određeno vreme, jer zamenjuje stalne radnike dok su oni na bolovanju. Ovaj posao obavlja već nekoliko godina.

 

- Nekad radim puno radno vreme, nekad ne, zavisi, uglavnom 75% stalnog posla. Plata koju dobija je oko 25.000 kruna, odnosno oko 300.000 dinara. Od te cifre se odbija porez državi 35% na osiguranje i na doprinos za penziju. Na ruke dobijem 16.000 kruna (oko 192.000 dinara) - kaže sagovornica pomenutog portala.

Oslo je među gradovima s najvišim platama, ali su i troškovi života enormni

*Oslo je među gradovima s najvišim platama, ali su i troškovi života enormni / FOTO: LEHARU / WIKIPEDIA

PROČITAJTE: POREZ ZA GASTARBAJTERE: Ukoliko radite u inostranstu u ovim slučajevima bi mogli da vas oporezuju u obe države

"E sad, od toga se izdvaja za stan sa strujom, stan sa jednom spavaćom 5.000 kruna (60.000 dinara), iznos za telefon zavisi od toga koliko se zove, ja ga dosta koristim".

Kaže da zbog toga što živi sama do sada nije mogla da dobije neki kredit za kupovinu stana.

 

"Oni koji su u zajednici uglavnom su kupili nešto na kredit, jer zarađuju po dve plate i otprilike mesečno izdvajaju oko 10.000 kruna (oko 120.000 dinara) za ratu. Stanovi u Norveškoj su skupi, naročito oni u velikim gradovima – tu se cene kreću od 2 miliona kruna pa nadalje. Uslov za dobijanje kredita je učešće u iznosu od 15 odsto," ističe sagovornica.

Kad vidite cene, nije ni čudo da Norvežani retko izlaze

"Standard je visok, ali visoke su i cene. Tako kilogram mesa košta recimo 150 kruna, mleko 20 kruna", kaže naša sagovornica.

Iako nije kao što je bilo, i dalje je visok standard

*Iako nije kao što je bilo, i dalje je visok standard / FOTO: TROLLPIKKEN / FACEBOOK

Najzanimljiviji i svakako najskuplji su noćni izlasci.

"Ako se odlučis da popiješ pivo ili vino u gradu, to iznosi 90 kruna, pica je 250 kruna velika, mala 125 kruna, odrezak sa povrćem 300 kruna. Norvežani izlaze u grad, ali retko. Kutija cigareta je 120 kruna (oko 1.500 dinara)", naglašava sagovornica.

Vrtić košta oko 2.500 kruna, postoji dečiji dodatak za dete koji iznosi oko 1.250 kruna, a ako je žena sama, onda dobija duplo. U slučaju razvoda, muž još mora plaćati alimentaciju oko 3.000 kruna.

"Ali kad se sve sabere i oduzme, ja se ne mogu požaliti ovde", zaključuje ona.

 

Kako se nekad živelo, a kako sada

O svojim iskustvima u Norveškoj pričala je i Beograđanka Tanja Popović, koja je došla da radi kao recepcionar u jednom manjem norveškom gradu.

Tanja je ispričala kako je tamo nekada živela, a kako sada žive ona i njena porodica, kao i na kakve sve pogodnosti i dalje možete da računate kada su u pitanju studiranje, nalaženje posla, zdravstvena zaštita i socijalna pomoć.

- Kada uporediš život u Srbiji i Norveškoj, tamo je svakako bolji, jer imaš sigurnost. Međutim, kada uporedim 1999. godinu sa 2016, mogu da kažem da je ranije bilo mnogo lakše naći posao, i cene su bile drastično niže. Na primer, moj prvi posao je bio da čistim u lokalnoj bolnici. Došla sam na razgovor za posao i rekli su mi: "Počinjete sutra". Imala sam boravišnu vizu, svakog meseca su mi produžavali ugovor, i nije bilo nikakvih problema. Sada, iako imam državljanstvo, sve je teže doći do posla. Zapošljavaju tinejdžere ili imigrante koji rade za minimalac - priča Tanja.

Scroll to top