BalkansPress

Dobro došli!

Nezgode na putu od grčkog primorja ka Srbiji i ostalim balkanskim zemljama više nisu problem budući da turisti u nevolji već nekoliko godina za redom u pomoć pozivaju heroja iz Soluna, Mileta Stefanovskog.

Tokom prethodnih dana društvenim mrežama se proširila objava zahvalnosti u kojoj srpski turisti napominju kako je njima tokom nezgode na putu od Grčke pomogao baš Cipe Mile, kako ga inače svi zovu.

- Cipe Mile, svi ste čuli za njega i njegovu nesebičnu pomoć svih ovih godina - piše u svojoj objavi na jedonoj od grčkih Fejsbuk grupa jedan naš turista i nastavlja:

"Danas mi je pri povratku sa Tasosa nekih 25 kilometara od Kavale pukla račva za antifriz i ostao sam na autoputu. Zvao sam milion brojeva šlep službi i raznoraznih majstora dok su pored mene nonšalantno prolazili automobili sa KG, BG, ČA tablicama i niko se nije setio da makar stane na minut da pita imamo li makar vode, soka, a kamoli neka pomoć".

 

Onda se, kaže, setio da makar kontaktira Mileta, da mu nekako pomogne u sporazumevanju sa Grcima i da makar nekako pošalju neku šlep službu.

- Čovek se odmah javio i rekao da ga pozovem za 20 minuta da vidi da li može nekoga da kontaktira u Kavali. Naravno, posle 20 minuta me je pozvao i rekao da će doći šlep služba za nekih sat i da će naplatiti veoma skromnu cenu. Hvala na svemu, tvom trudu i nesebičnom zalaganju, dobročinstvu i još jednom si dokazao da si ljudina - napisao je u svojoj fejsbuk objavi srpski tuirsta kome je MIle pomogao.

U kometarima su se nizale pohvale i prepričavanje situacija u kojima je Mile pomagao, budući da, kako tvrde turisti, on iako godinama živi u Solunu, pomaže ljudima na teritoriji čitave Grčke.

Mile Stefanovski

*Mile Stefanovski, FOTO: CIPE MILE / FACEBOOK

"Pomažem na način na koji najbolje znam"

Kako grčki spasilac makedonskog porekla kaže svi ljudi koji se nađu u problemu na grčkom tlu mogu da mu se jave, a on će se potruditi da pomogne na bilo koji način.

- Kad god se neko nađe u problemu može da me kontaktira, a ja nastojim da u datoj situaciji pomognem na najbolji mogući način. Ukoliko ima neko problem sa autom zovem šlep službu, pa se potrudim da nađemo neki servis gde se može popraviti auto. Ukoliko dođe do situacije da se ide u bolnicu, turisitima pomažem u svojstvu prevodioca. Takođe sam bio u prilici da pojedinim ljudima ustupim svoje apartmane ukoliko su imali kvar na automobilu, ali nedovoljno novca za smeštaj - kaže za "Blic" Mile.

 

"Samo se stavite na njihovo mesto"

Prema njegovim rečima glavni razlog zbog kog pomaže ljudima je to što zna kako je teško naći se u tuđoj zemlji bez pomoći.

- Treba imati ljudskosti u sebi i sebe staviti na njihovo mesto, a onda sve ostalo dolazi samo po sebi. Znaš da bi i ti voleo da ti neko pomogne - objašnjava Mile.

Miletov broj telefona dostupan je svim turistima, deli se društvenim mrežama posvećenim Grčkoj, te kako i sami navode, zovu ga bez ustezanja, a on bez ikakave naknade i pribavljanja korisiti rešava njihove probleme.

Ko je spasilac iz Grčke?

Dvadesetosmogodišnji Mile jeinače poreklom iz Makedonije odakle je svoje studije Međunarodnog prava nastavio u Grčkoj u kojoj i danas živi.

Svoju bazu je pronašao u Solunu gde ima agenciju nekretnina i odakle pomaže svim ljudima na teritoriji Grčke.

Scroll to top