BalkansPress

Dobro došli!

MOJA radost je danas izgubio bitku, otišao je u svetlost... Držao me za ruku i otišao... Moje sve...

PROČITAJTE: TUGA, PORODICA NEUTEŠNA: Preminuo Vuk Erceg koji je bio u komi 6 godina posle pada sa litice na Tašmajdanu

Ovim rečima se na društvenim mrežama Irena Petrović, majka Vuka Ercega (16), oprostila od svog jedinca. Dečak, koji je u komi postao tinejdžer, preminuo je u ponedeljak na klinici u Rusiji, gde je otišao na poslednju i dugoočekivanu intervenciju, koja je budila nadu da će se, ipak, probuditi iz dubokog sna. Nažalost, Vukovo hrabro srce nije izdržalo. Borbu za život izgubio je u Moskvi, gradu u kojem je rođen i gde je proveo prvih sedam godina.

 

Vuk je zapao u stanje kome zbog teških povreda glave, zadobijenih od pada sa litice u Tašmajdanskom parku. Tako se na najtužniji način završio beg od pčele tada desetogodišnjeg dečaka, koji je propao kroz neobezbeđenu zaštitnu ogradu gradilišta. On je pao sa litice visoke desetak metara, a posle nekoliko dana zapao je u komu.

Od tog 17. aprila 2013. godine Vuk je živeo život bez života, u komi, na aparatima, na četvrtom spratu Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj. Kako je svojevremeno, za "Novosti", kazala majka dečaka Irena Petrović, njegova porodica živela je u zlatnom kavezu zajedno sa njim, čekajući da Vuk otvori oči.

Poslednje tri godine bile su još mučnije i teže, jer je dečak dobio infekciju mozga i usne duplje. Za sve to vreme, dečak je normalno rastao i razvijao se. Izgledao je kao da samo spava.

I pored neohrabrujućih prognoza lekara, Irenu Petrović, dečakovu majku, ni na trenutak nije napuštala nada da će se Vuk probuditi. Sve je podredila sinu. Uz Vukovu postelju uvek je neko dežurao, Irena, njena sestra Maja ili Vukov otac Ognjen. Naučili su kako da brinu o njemu, kako da ga pravilno hrane...

Što su medicinski izgledi da će se Vuk ikad probuditi bili manji, a opasnost da bi infekcija mogla da dovede do najgoreg - veća, Irena je sa više požrtvovanja tražila način, stručnjake, klinike... O svom trošku porodica je dovodila lekare iz sveta, čak i dr Darka Čudija, neurohirurga koji je lečio Mihaela Šumahera.

U više navrata Irena Petrović nam je ispričala šta sve pokušava, sa kojim problemima se suočava, koliko je administrativnih prepreka "preskočila", koje još treba da savlada... Moskva je za nju dugo bila cilj svih ciljeva. Duboko je verovala da Vuku tamo mogu da pomognu.

 

Dečak je 18. avgusta i prebačen na Institut "Sklifasovski" u Moskvi, gde je operisan. Prvi cilj je bio da se sanira infekcija, a lekari su procenili da taj proces može da traje više meseci.

Ireni je i to ulivalo dodatni optimizam. Uvek je govorila da je njen Vuk veliki borac. Prepričavala je priču koju je čula od jednog lekara da se neki čovek posle pet godina probudio iz kome, i samo čekala kada će Vuk da se probudi.

TUŽILI GRAD

VUKOVA majka Irena podnela je krivičnu prijavu protiv Grada Beograda, jer je parcela na kojoj se nesreća dogodila, bila u njihovoj nadležnosti. Vuk je pao na mestu gde su falile dve šipke zaštitne ograde, kroz prazninu od oko 30 centimetara. One su zatvorene nekoliko sati posle nesreće.

-Pitanje je zašto nije do tada. Zar je trebalo Vuk da padne da bi se ostale nesreće sprečile - pitala se svojevremeno Irena.

Nažalost, sudski spor još nema epilog.

(BalkansPress / Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top