Ser Ajvor Roberts, bivši britanski amabasador u Srbiji, šokirao je javnost jučerašnjim svedočenjem u Haškom tribunalu kada je kazao da je nekadašnji šef Službe državne bezbednosti Srbije (SDB), Jovica Stanišić bio "tajni agent Centralne obaveštajne agencije (CIA)" Sjedinjenih Američkih Država, međutim, ova izjava je samo još jedna u nizu izjava britanskog diplomate koje su potresale Balkan.

Roberts je tokom svog višegodišnjeg delovanja na Balkanu upoznao mnoge političke i ratne aktere devedesetih, a poslednjih godina svojim izjava ozbiljno je uzdrmao javnost. Govorio je o Slobodanu Miloševiću, Ratku Mladiću, Milu Đukanoviću, o mogućnostima rešenja Kosova, ali i mnogim drugim problemima koji su mučili ovo područje.

Njegovi stavovi o Kosovu, Bosni, Srbiji, Velikoj Albaniji, Miloševiću, Mladiću i Haškom tribunalu ostavljaju u izvesnoj meri utisad da je Roberts davno prevideo putanju kojom će se region kretati.

 

Podeliti Kosovo i naneti bol obema stranama

"Rešenje o Kosovu treba tražiti u nekoj vrsti podele, koja će obe strane ostaviti podjednako nezadovoljne", jedan je od Robertsovih stavova o južnoj srpskoj pokrajini izrečen još 2007. godine.

On je svojevremeno u intervjuu za BBC rekao da bi bilo mnogo bolje da se podeli pokrajina i nanese bol obema stranama, nego da se usvoji "apsolutistički dekret Martija Ahtisarija". Njegovo mišljenje je da granice treba da se pomeraju ako postojeće ne pruže osećaj sigurnosti i prosperiteta građanima".

Poznato je da je i tokom 20. veka govorio, "ko god je bio glavni pas na Kosovu maltretirao je drugog", i da se to najviše videlo u slučaju bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Velika Alabanija i "laganje" Albanaca

U jednom od svojih intervjua 2008. godine britanski diplomata je govorio o ujedinjenju Kosova sa Albanijom i stvaranju Velike Albanije navodeći da "ukoliko zemlje slobodno žele da se ujedine i ne destabilizuju svoje susede na taj način, ne postoji opravdani razlog zašto bi ih trebalo sprečiti da idu napred".

Govorio je i da je kosovskim Albancima rečeno da im nije dozvoljeno da se u slučaju nezavisnosti ujedine sa Albanijom.

Velika Albanija

*Velika Albanija

- Ovo je apsurdno. Ako dve nezavisne zemlje slobodno žele da se ujedine i ne destabilizuju svoje susede na taj način, ne postoji opravdani razlog zašto bi ih trebalo sprečiti da idu napred. Bez obzira na pobožne nade Zapada i njegovih diplomata, multietničnost je propala u Bosni i na Kosovu. Ali, odlučnost da se poriče ovaj neuspeh dovela je do nepovezanih politika Zapada, podstičući na veću centralizaciju u Bosni da oslabi entitet bosanskih Srba u korist centralne vlade u BiH, dok ide u drugom pravcu na Kosovu do tačke secesije. Kako su se težnje Zapada za tolerancijom i multietničnošću na Kosovu pokazale kao toliko prazna retorika, moramo nametnuti rešenje koje nudi sigurnost obema zajednicama. To zahteva podelu Kosova - pisao je on za "Independent".

 

Milo Đukanović - vladar prošlosti kome je vreme da ode

Svojim člankom za časopis Politko početkom ove godine, britanski diplomata je najdugovečnijem vladaru u Evropi, crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću poručio da je vreme da napusti svoju funkciju.

Roberts je u članku istakao da je Đukanović na vlasti već 30 godina zahvaljujući između ostalog i "putinovskoj metodi" menjanja pozicija od premijera do predsednika.

"Sa 59 godina, mogao bi da 'gura' još deceniju ili dve i obori rekorde koje su postavili afrički despoti. Ili se bar tako činilo doskoro", napisao je tada Roberts.

Milo Đukanović

*Milo Đukanović, FOTO: YOUTUBE

Bivši britanski amabasador je tada poručio daje Đukanovićeva kontrola olabila budući da je 10 hiljada ljudi u Podgorici zatražilo njegovu ostavku, kao i i što su učinili predstavnici u crnogorskom parlamentu. Kao razlog opadanu Milove popularnosti Roberts je tada naveo Đukanovićevo razilaženje sa poznatim crnogorskim biznismenom Duškom Kneževićem, ističući da je reč po čoveku koji je poslednjih 25 godina bio uključen u najintimnije poslove vlade i zna figurativno, ako ne bukvalno, "gde su zakopana tela".

Roberts je tada istakao Đukanović povezuje Crnu Goru sa erom Franja Tuđmana i Miloševića, britanskog premijera Džona Mejdžora, ruskog predsednika Borisa Jeljcina i američkog predsednika Bila Klintona, sa komunističkom Jugoslavijom, ratovima u Bosni, Hrvatskoj i Kosovu, kao i optužbama za šverc cigareta i droge.

 

O Slobodanu Miloševiću

Roberts je autor knjige "Razgovori sa Miloševićem"(2012), o nekadašnjem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, koga je nazvao lukavim i inteligentnim čovekom koji "nije imao dugoročnu strategiju".

Pisao je kako je tokom svog službovanja u Jugoslaviji, "u vreme njenog izdisaja" od 1994. do 1997. godine, Miloševića često posećivao u njegovoj "gotovo napuštenoj i tmurnoj predsedničkoj palati u Beogradu, gde bi ga obično zaticao iza ogromnog praznog stola, na kojem je stajala fotografija odane supruge Mirjane".

Slobodan Milošević

*Slobodan Milošević, FOTO: RAS SRBIJA

Naglasio je da je paradoks Miloševićevog režima bio taj što se srpski lider povukao iz javnog života sredinom 1990-ih, kada je Roberts došao u Jugoslaviju, i što ga je bilo teško videti ili čuti u javnosti.

U pomenutoj knjizi je napisao kako je u vreme Miloševićeve vlasti vladala klima gotovo konstantnog "međusobnog rata" između političkih stranaka u Srbiji, između Miloševića i bosanskih Srba i među liderma srpske opozicije, koje on nije povezivao s izrazom "Zajedno".

O Ratku Mladiću

U knjizi u kojoj je opisao svoj diplomtsko delovanje u Beogradu Roberts je opisao i njegov prvi kontakt sa tadašnjim komandantom Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem koga je opisao kao "nešarmatnog čoveka koji previše ceni sebe".

"Očitao nam je standardnu bukvicu bosanskih Srba o Srbima kao čuvarima kapije Evrope koji odbijaju nevernike. Njegova mržnja prema slovenskoj braći muslimanima bila je neobuzdana i neskrivena. Što smo se više raspravljali – a nismo se slagali ni u čemu – bivao je sve bešnji. Njegov bikovski vrat se nadimao, u licu je skoro pozeleneo od besa. Pričao je kako je njegova prva svilena košulja napravljena od britanskih padobrana koji su Srbima spuštali potrepštine za vreme Drugog svetskog rata", napisano je u Robertsovoj knjizi.

 

Stanišićeva veza sa CIA

Podsećamo, Roberts je juče, doduše ne prvi put, izneo zapanjujuće podatke o nekadašnjem šefu Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije, Jovici Stanišiću.

Naime, on je pred ovim sudom kao svedok Stanišićeve odbrane sugerisao da je pouzdana informacija da je Stanišić bio "tajni agent Centralne obaveštajne agencije (CIA) Sjedinjenih Američkih Država", koju je objavio 2016. u svojoj knjizi "Razgovori s Miloševićem"

Upitan "šta je britanska vlada znala o Stanišiću", svedok je kazao da "ne želi da ulazi u to", budući da je uslov za njegovo svedočenje bio da ne bude pitan o "prikupljanju obaveštajnih podataka".

Govoreći o Stanišiću kao "zastrašujućem šefu tajne policije", on je rekao da je Stanišić "znao gde su tela zakopana", međutim, nije precizirao da li koristi stilsku figuru za tajnu u engleskom jeziku ili misli doslovno.

Svedočio je o Stanišićevoj moći, ali i bliskosti sa tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem posebno tokom 1995. tokom krize koju su izazvali bosanski Srbi uzimanjem pripadnika Unprofor za taoce.

(Izvor: Blic.rs)

Scroll to top