BalkansPress

Dobro došli!

Piroćancima je dobro poznata kuća pekara Dobrice koji je napravio pravu malu "šumu" na ravnom krovu svog velikog doma.

PROČITAJTE: U "Slagalici" takmičar svojim odgovorom nasmejao protivnika, a voditeljku ostavio bez teksta (VIDEO)

 

Građani Pirota godinama se svakodnevno dive poduhvatu ovog "pionira zelene arhitekture" u ovom gradu, a sada je ova oaza, svojevrsni "viseći vrt", što je inače trend gradnje u svetu, dobila dodatnu popularnost kada su fotografije osvanule na Fejsbuku.

- Tu kuću, kakava je na fotografiji, pamtim od ranog detinjstva, a imam 40 godina - napisala je jedna Piroćanka.

 

I drugi su želeli da se pohvale kako znaju čija je to kuća i čega sve ima na toj privlačnoj terasi.

- Drveće je pravo, pored ove kuće prolazim 40 godina i uvek me je oduševljavala. Inače na krovu ima i bazen. Sigurno je projektant na vreme razmišljao a investitor uložio, kuća nikad nije pukla i drveće nikad nije iščupano. A za tolike godine bilo je oluja - navodi se u komentarima, a i drugi to potvrđuju:

 

- Ima i mali bazen na tom krovu. Svi su pokušavali, sećam se, tih godina ( krajem 70-tih i početkom 80-tih, čini mi se), da ga odvrate od ideje da zasadi drveće. No on je u tome ustrajao, jako dobro izolirao ploču sve po ugledu na sličnu kuću negde u Grčkoj koju je video i zaljubio se u nju. I svaka mu čast, napravio je dobru stvar.

- Posađeno je drveće sa takozvanim plitkim korenovim sistemom, koji ne ide u veliku dubinu već se širi levo i desno, međusobno isprepletano. Zato na krovu zgrade i nije ubačeno mnogo zemljišta u smislu dubine. Mora se samo obratiti pažnja da su različite vrste drveća međusobno kompatibilne i da imaju takav korenov sistem - navode "upućeni".

PROČITAJTE: FENOMEN NA CETINJU: TRI SESTRE se porodile u razmaku OD DVA SATA, na svet došle ČETIRI BEBE

- To je kuća mojih prijatelja. Kuća je u startu pravljena sa idejom da se na kraju zasadi sve od zasađenog. Cela kuća je ojačana, ploča nije standardne debljine, postoji tamponaža na krovu, sadnice su sa plitkim korenjem.Tu ima i tuja, jabuka, kruška, ruža, mali bazen. A osećaj kada sediš na terasi je neprocenjiv.

Piroćanci pišu i da kuća pripada pekaru Dobrici, o kome imaju samo reči hvale: dobar čovek, koji pravi još bolji hleb, i tvorac zamisli, na koju su očigledno ponosni sve njegove komšije.

"Bože, moram da dođem u Pirot da to vidim", "Pala sam na teme kad sam prvi put slučajno naletela na nju, i od tad svaki put prođem kad sam u gradu", neki su od oduševljenih komentara.

Bil je i onih, koji nas vraćaju u grubu realnost: "Moramo da posadimo i potoke na krovove, i životinje da naselimo ili ćemo ostati na čistini", "Ovo treba da bude obavezno da bi se ublažile vrućine i zagađenje u gradovima."

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top