Slavica i Mića Maksimović u selu Ajnovce kod Kosovske Kamenice našli su krst u posečenom stablu hrasta.

Ovaj bračni par živi u selu Korminjane kod Gnjilana, a u Ajnovce su otišli u goste da obiđu njene roditelje.

PROČITAJTE: NOVO ČUDO U MANASTIRU TUMANE Verovalo se da su je monasi zatrpali, ali je iznenada pronađena, vernici zanemeli pred otkrićem

 

- Slagali smo i sekli drva za ogrev, kad je supruga primetila u jednom stablu jasno ocrtan krst. Baš smo se obradovali jer su ove jeseni zabeležena još dva takva slučaja na Kosovu i Metohiji, za koje znamo. Jedan je bio baš u Šilovu kod Gnjilana. Ove panjeve ćemo čuvati, jer smatramo da je to Božiji znak, ali i još jedan dokaz da je drvo raslo na svetoj zemlji kosovskoj - priča Mića Maksimović.

*FOTO: NIKOLA MITIĆ

 On priča i da u okolini šume u kojoj je hrast posečen, ima dosta crkava i manastira, čiji temelji datiraju još iz srednjeg veka.

Ajnovce se nalazi na oko šest kilometara od Kosovske Kamenice. Prvi put se pominje početkom 14. veka. U selu i široj okolini postoje ostaci više crkava i manastira.

*FOTO: NIKOLA MITIĆ

Treba pomenuti i ruševine manastira Tavnica, čija je crkva iz 14. veka, a koja je prema raspoloživim podacima podignuta na temeljima ranovizantijske bazilike. Crkva manastira Tavnica podseća na Gračanicu, pa postoji mišljenje da je arhitektura ajnovačke crkve prethodila Gračanici.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top