Na tradicionalnoj manifestaciji "Čvarak fest" u Mužlji, u Zrenjaninu među mnogobrojnim majstorima svog zanata je i Novak Matić - Brka iz Kovilja.

Zbog njegovih čvaraka mnogi su spremni da potegnu i po 200 kilometara, zavisno gde je tog vikenda i na kojoj manifestaciji.

 PROČITAJTE: Pre 10 godina SVI SU SE KLANJALI skromnoj domaćici u dugovima do guše: Danas je MILIONERKA, a tek da vidite KAKO IZGLEDA

Obim posla naterao ga je da smisli mašinu koja će mu olakšati posao. On tvrdi da ovakvu mašinu nigde još nije video, a mi vam prikazujemo njegov izum koji nije patentirao, a kaže i da neće, kojem još nismo smislili ime ali tvrdimo da odlično obavlja to za šta je smišljen.

 

On kaže da je uložio oko 2.000 vera u svoju spravu, ali da još nije skroz gotova.

- Ja sam ga izum'o, majstor je pravio. Hteo sam da patentiram, ali u ovoj državi ne možeš da patentiraš, jer neko ako promeni jednu šarku i ne uradi kao ja, on je izumeo nešto drugo. Ovaj patent nema ne u Srbiji nego u svetu. Ovaj patent nema niko - jasan je Brka.

- Celo selo mi se smejalo kad sam rek'o kakav ću izum napraviti. Niko nije verovao da će to da radi, a sad dolaze ne samo iz sela, već sa strane, Fejsom, putem mreža... Pitaju kako može da se napravi... Sve može da se napravi, ali ima par caka - ne može da se napravi.

Na pitanje da li će se obogatiti zahvaljujući svom jakom izumu, on kaže:

- Radim 13 godina, nema ovde bogaćenja. Ne idem na more, ne idem na putovanja, ne idem na zimovanja, ne znam šta je to i neću da idem, ali hoću da mi deca zdravo odrastaju i jedu zdravu hranu - iskren je dobri Brka.

Brka ima i univerzalnu reklamu za čvarak.

- Prikazuju vijagre, čudesa neka... Ma ne treba vijagra, samo domaći čvarci i cipovka domaća. Kad pojedeš pola kile čvaraka i cipovku, ceo dan kopaš, a uveče svašta radiš - poručuje Brka.

(BalkansPress / Izvor: Telegraf.rs)

Scroll to top