BalkansPress

Dobro došli!

Zahvaljujući Vladimiru Stankoviću i Draganu Bjelogrliću svi znaju priču o prvom Svetskom prvrenstvu u fudbalu koje je održano u Urugvaju 1930. godine i reprezentaciji Jugoslavije sastavljene isključivo od srpskih fudbalera.

PROČITAJTE: EL GRANDE MILOVAN Jakša je u Montevideu zadivio svet, a ovo je životna priča legendarnog golmana Jugoslavije

 

Ono što je manje poznato su detalji života tokom i posle igračke karijere jednog od junaka filma i serije Montevideo Bog te video Aleksandra Tirnanića Tirketa, koga tumači Miloš Biković.

Pre nego što je postao "čudo" BSK, sa 13 godina počeo je da igra za SK Olimpija i rano je naustio školu, želeći da se potpuno posveti fudbalu. Sa 17 godina je debitovao za prvi tim BSK, a 1929. godine beleži prvi nastup za reprezentaciju. Sa nepunih 20 godina kreće sa nacionalnim timom put Montevidea i postiže gol na prvom Mundijalu.

Celu igračku karijeru provodi u BSK u kom je činio nezaustavljiv tandem sa Mošom Marjanovićem. Upravo su njih dvojica prvi fudbaleri koji su počeli da primaju platu posle prvenstva u Južnoj Americi.

Važio je za velikog boema i veseljaka. Još pre rata su kružile priče da je simpatizer revolucionarnog radničkog pokreta i da je nosio poverljiva pisma za komunističku partiju dok je putovao na utakmice u inostranstvo.

Posle rata i igračke penzije odlučuje da se oproba u ulozi trenera i predvodi Jugoslaviju na dva Mundijala - 1954. i 1958. godine. Član selektorske komisije je bio na Olimpijskim igrama 1960. kada je osvojeno zlato i na Evropskom prvenstvu iste godine kada je osvojeno drugo mesto.

Doživeo je starost i umro je u Beogradu 1992. u 82. godini života i jedna ulica u prestonici nosi njegovo ime.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top