BalkansPress

Dobro došli!

Nedavno je u Bilefeldu, u Nemačkoj, održan Svetski šampionat u mentalnom računanju, a drugo mesto i srebrnu medalju osvojio je desetogodišnjak iz Beograda, Andrej Živanović, polaznik škole „Malac Genijalac“. Andrej je učenik petog razreda osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Sremčice, a drugi najbolji rezultat na svetu ostvario je na svetskom juniorskom šampionatu, koje je okupilo najbolje matematičare iz celog sveta.

PROČITAJTE: NEMCI ĆE OD VRTIĆA UČITI DA BUDU GEJ: Mediji upozoravaju da se deca izvode na put homoseksualnosti

 

Nadmetalo se oko 60 takmičara iz 13 zemalja, i to u disciplinama brzog mentalnog računanja i rešavanja složenih matematičkih operacija poput kvadratnog i kubnog korenovanja, razlomaka, stepenovanja, kalendarskog datuma i zadataka iznenađenja.

*Foto: Printskrin

Drugi najuspešniji takmičar u kategoriji juniora do 11 godina je ovaj mali šampion iz Srbije,jer je pobedio konkurente iz zemalja koje važe za tradicionalne matematičke velesile, kao što su npr. Maroko, Peru, Indija, Južna Afrika…

*Foto: Printskrin

PROČITAJTE: Od 1. novembra bez ruske nafte za Srbiju: Ana Brnabić kaže – ultimatum Hrvatske!

Što se samog takmičenja tiče, ono se sastojalo od dvočasovnog pismenog testa, na kojem učesnici rešavajući zadatke, nisu smeli da zapisuju ništa osim samih rezultata, do kojih su morali da dođu isključivo mentalno, bez ikakvog pomagala poput papira, olovke ili digitrona. Andrej Živanović je i zimus branio boje Srbije, kada je na međunarodnoj Olimpijadi u Moskvi osvojio prvo mesto i okitio se zlatnom medaljom.

Scroll to top