Profesor Sabahudin Vrtagić i učenici Međunarodne škole u Sarajevu razvili su automobil na solarni pogon. Dobro poznati Yugo 45 vešto je preuređen, izmenjena je karoserija, povećana dužina gotovo za metar...

Automobil je dvosed, jer se zadnji deo koristi za solarne panele čija je jačina 175 W (dva komada) po 12 V, koji se koriste za punjenje akumulatora.

Specifikacije auta su: 13 kW motor DC sa četkicama (80 V), ali trenutno radi na 48 V zbog čega je snaga motora 6 kW, piše portal "Novo vrijeme".

 

"Pogon automobila je DC-motor, na baterije od 12 V 130 Ah koje se mogu puniti panelima, ali i punjačem koji je specijalno napravljen za ovaj auto i akumulatore. Naime, osim mehaničkih brzina 12345 + R, automobil ima i dve elektrobrzine", objašnjava njegov način rada profesor Vrtagić.

Na pitanje kako reaguju učenici i studenti kad vide automobil u pokretu Vrtagić odgovara da su mnogi iznenađeni jer nisu navikli da se automobil "ne čuje".

"Iznenađeno, jer je neobičnog dizajna i nema rad motora koji je poznat našoj javnosti, iako je to još mali broj tako da vam ne bih mogao reći detalje kako će izgledati kad ga budemo zvanično predstavili javnosti", kaže profesor Vrtagić.

 

(Izvor: Alo.rs)

Scroll to top